Φουντώνουν τα σενάρια περί παραίτησης της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ύστερα από μία σειρά σκανδάλων σχετικά με ταξίδια της στην Τυνησία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη θέση της αναμένεται να πάρει ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός άμυνας, Αλέν Ζιπέ. Αν τελικά επαληθευθούν αυτά τα σενάρια τότε ενδέχεται να υπάρξει και ένας μικρός ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Ads

Η Μισέλ Αλιό-Μαρί, όπως αποκαλύφθηκε πέρασε τις διακοπές των Χριστουγέννων στην Τυνησία, ενώ χρησιμοποίησε και το ιδιωτικό αεροσκάφος ενός τυνήσιου επιχειρηματία που έχει στενούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι. Αυτή η αποκάλυψη για τις στενές σχέσεις της υπουργού με ανθρώπους του Μπεν Αλί, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Επιπλέον, η υπουργός κατακρίνεται και για «μπίζνες ακινήτων» των γονιών της στην Τυνησία καθώς και για δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν για τον Καντάφι ο σύντροφός της, υπουργός Πατρίκ Ολιέ.

Η κυβέρνηση στήριξε την υπουργό, ωστόσο τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις πήραν τον κατήφορο, όπως και η δημοτικότητα Σαρκοζί. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», φέρεται να δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος. «Πρέπει να φύγει και για να γίνει αυτό με αξιοπρέπεια πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε το ίδιο στέλεχος. «Η αποχώρηση της Αλιό-Μαρί είναι τελειωμένη υπόθεση», δήλωσε μία δεύτερη κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι «ο Ζιπέ αναμένεται να αναλάβει αμέσως».

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι έχουν αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο και δεν θέλουν να τον δουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2012. «Πράττε καλώς και άφησέ τους να λένε είναι η ρήση που ακολουθώ. Εγώ δουλεύω», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί, σχολιάζοντας τις φήμες, ωστόσο ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ads