Οι εκλογές στη Βραζιλία σήμερα Κυριακή αναμένεται να αναδείξουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας πρόεδρο μια γυναίκα. Οι Βραζιλιάνοι ελπίζουν ότι η Ντίλμα Ρουσέφ θα συνεχίσει την πολιτική του απερχόμενου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα η οποία έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και προσέφερε μια περίοδο σταθερότητας κι ευημερίας για την μεσαία τάξη.

Ads

Οι αμφιβολίες που ήγειρε η αντιπολίτευση για το κατά πόσο ενέχεται σε σκάνδαλα, οι αντιρρήσεις των πεντηκοστιανών όσον αφορά τις θέσεις της για το ζήτημα της άμβλωσης σε μια χώρα όπου η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και το αναπάντεχο ποσοστό που συγκέντρωσε η υποψήφια των Πρασίνων απέτρεψαν τη νίκη της από τον πρώτο γύρο πριν ένα μήνα. Ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουνν ότι σήμερα η υποψήφια του PT θα επικρατήσει του αντιπάλου της Ζουζέ Σέρα.

Η Ρουσέφ αναμένεται να διατηρήσει τη «συνταγή» του Λούλα, χωρίς να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά φροντίζοντας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, την μείωση της γραφειοκρατίας και την επέκταση του ρόλου του δημοσίου σε μερικούς στρατηγικούς τομείς.