Βαθαίνει η μετεκλογική κρίση στη Βενεζουέλα που ήδη μετρά επτά νεκρούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας. Στο φόντο και οι ΗΠΑ που διστάζουν να αναγνωρίσουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και διάδοχο του Τσάβες, Νικόλα Μαδούρο, και ζητούν επισήμως επανακαταμέτρηση των ψήφων διά στόματος Τζον Κέρι. Από την πλευρά του ο Νικόλα Μαδούρο ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις για στήριξη των αιματηρών διαδηλώσεων από την αμερικανική πρεσβεία.

Ads

 
Οι επτά θάνατοι σημειώθηκαν τη Δευτέρα όταν εκατοντάδες διαδηλωτές προσκείμενοι στο αντιπολιτευόμενο κόμμα του Καρπίλες βγήκαν στους δρόμους στο Καράκας και άλλες πόλεις και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και με διαδηλωτές που πανηγύριζαν τη νίκη Μαδούρο στις εκλογές. Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ οι δυο από τους επτά διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από υποστηρικτές του Καρπίλες. Ακόμη ένας άνθρωπος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια επίθεσης σε δημόσια κλινική.

Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας 135 άτομα έχουν συλληφθεί για συμμετοχή στα επεισόδια. Η Λουίζα Ορτέγα Ντίας αφήσε επιπλέον αιχμές για ενοχή των οπαδών του Καπρίλες σχετικά με τους επτά νεκρούς. 
 
Ο Νικόλα Μαδούρο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας υποστήριξε ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καρπίλες θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις βίαιες διαδηλώσεις και τόνισε πως οι επτά άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τις «φασιστικές ορδες». Επιπλέον ο Μαδούρο κατηγόρησε, τις ΗΠΑ, ότι καλλιεργούν την αστάθεια στη χώρα. «Στις ΗΠΑ κυβερνούν το Πεντάγωνο, το ΥΠΕΞ και η CIA, εδώ κυβερνά ο λαός» υποστήριξε ο Μαδούρο.

Το κυβερνών κόμμα έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση για σχεδιασμό πραξικοπήματος και την αμερικανική πρεσβεία ότι υποκινεί τις βίαιες διαδηλώσεις. Οι αξιωματούχοι «δείχνουν» έγγραφα του WikiLeaks που υποδηλώνουν ότι διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει  πολλές φορές στο παρελθόν να διαιρέσουν το κίνημα που δημιούργησε ο Τσάβες.
 
Ο Μαδούρο αρνήθηκε ακόμη μια φορά την επανακαταμέτρηση των ψήφων παρά τις εκλήσεις της αντιπολίτευσης και τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων και διεθνών παρατηρητών ότι «τα εκλογικά αποτελέσματα είναι αμφισβητήσιμα». Επιπλέον δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση να διαδηλώσει στο κέντρο του Καράκας την Τετάρτη. «Ήρθε η ώρα να σκληρήνουμε τη στάση μας» σημειώσε.
 
Από την πλευρά του ο Καρπίλες κάλεσε τους οπαδούς του να μην κατέβουν σε διαδήλωση υποστηρίζοντας πως έχει πληροφορίες για «διείσδυση κυβερνητικών στις διαδηλώσεις». «Όσοι προσπαθούν να αποκτήσουν με τη βία αυτό που δεν μπορούν να αποκτήσουν μέσα από τις εκλογές δεν είναι δημοκράτες» απάντησε από πλευράς κυβέρνησης ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας.
 
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ διστάζουν να αναγνωρίσουν το Μαδούρο ως νικητή των εκλογών και ζητούν επανακαταμέτρηση των ψήφων. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όταν ρωτήθηκε για το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υποστήριξε ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι νόμιμο. «Πιστέυουμε ότι πρέπει υπάρξει νέα καταμέτρηση» σημείωσε αλλά δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τη νίκη Μαδούρο.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το κυβερνητικό στρατόπεδο της Βενεζουέλας αλλά χθες αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τις ΗΠΑ «να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό» και να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά θέματα της Βενεζουέλας.

Ads

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλα Μαδούρο δεν αποκλείεται να ζητήσει υποστήριξη από ξένους συμμάχους που τάχθηκαν στο παρελθόν στο πλευρό του Τσάβες. Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνες, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ακόμη 13 ξένοι ηγέτες θα παραστούν στην τελετή ορκομωσίας του Μαδούρο την Παρασκευή.