Η εφημερίδα New York Times φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα έγγραφο του Πενταγώνου, στο οποίο το Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται ως η «Σαουδική Αραβία του λιθίου», κι αυτό γιατί αμερικανοί γεωλόγοι «ανακάλυψαν», ότι η χώρα έχει τεράστιο πλούτο πολύτιμων μετάλλων, όπως χαλκό, σίδηρο, κοβάλτιο, λίθιο και χρυσό. Μάλιστα σύμφωνα με το εσωτερικό υπόμνημα του Πενταγώνου, οι ποσότητες των μετάλλων ανέρχονται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ads

Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα είναι σιδήρου και χαλκού. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία παγκόσμια δύναμη στις εξαγωγές, των δύο αυτών μετάλλων. Παράλληλα, στις περιοχές των Παστούν, νότια του Αφγανιστάν, έχουν βρεθεί μεγάλα κοιτάσματα χρυσού, ενώ οι τελευταίες έρευνες, αποκάλυψαν και μεγάλα αποθέματα λιθίου, τα οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Βολιβίας, που κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις του κόσμου.

Εν ολίγοις, την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ακολούθησαν γεωλογικές έρευνες, από μία μικρή ομάδα του Πενταγώνου και αμερικανούς γεωλόγους, και τα αποτελέσματα τους, χαρακτηρίζονται από τους «έκπληκτους» αμερικανούς αξιωματούχους ως «καταπληκτικά».

Σημειώνεται ότι οι έρευνες στηρίχτηκαν σε παλαιότερες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί από τις ηγεσίες της χώρας της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Συγκεκριμένα οι αμερικανοί γεωλόγοι αξιοποίησαν έγγραφα της Σοβιετικής περιόδου, στο Αφγανιστάν, τα οποία είχαν μείνει στο περιθώριο, μετά την απόσυρση των Σοβιετικών δυνάμεων το 1989. Τη δεκαετία του ’90, μία ομάδα Αφγανών γεωλόγων, στην προσπάθεια τους να τα διαφυλάξουν, τα έκρυψαν, για να βρεθούν αργότερα στα χέρια των αμερικανών του Πενταγώνου.

Ads

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να μετατραπεί στο μεγαλύτερο ορυχείο του πλανήτη, όμως σημειώνουν ότι η χώρα δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η «ανακάλυψη» τους αν δεν αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν συγκρούσεις μεταξύ των τοπικών αρχόντων του Αφγανιστάν. Στο δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται πιθανή εμπλοκή της Κίνας, η οποία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτόν τον πλούτο με υψηλές επενδύσεις.

«Το Υπουργείο Μεταλλείων, δεν είναι ακόμη έτοιμο να χειριστεί το θέμα. Θα τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο Paul A. Brinkley, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και επικεφαλής στις επιχειρήσεις «οικονομικής αναζωογόνησης του Ιράκ».

«Υπάρχουν εκπληκτικές δυνατότητες στη χώρα, όμως υπάρχουν και πολλά ‘αν’», τόνισε στην εφημερίδα ο στρατηγός David H. Petraeus αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ενώ το υπουργείο Μεταλλείων ετοιμάζεται να παραδώσει σε ξένους επενδυτές και πολυεθνικές εταιρείες την εξόρυξη των μετάλλων.

«Τα κοιτάσματα αυτά θα γίνουν η ραχοκοκαλιά της αφγανικής οικονομίας», εκτιμά από την πλευρά του ο Τζαλίλ Τζουμριάνι, σύμβουλος του υπουργείου Μεταλλείων.