Το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE αφαίρεσε τα ονόματα 14 πρώην στελεχών των Ταλιμπάν από τον κατάλογο των Αφγανών, σε βάρος των οποίων επιβάλλει κυρώσεις.

Ads

H κίνηση αυτή εντάσσεται στην τακτική του ΟΗΕ να παρακινήσει τουλάχιστον ένα τμήμα του ισλαμιστικού κινήματος να λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στην Καμπούλ, προκειμένου να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία στο Αφγανιστάν.

Σε αυτούς τα ονόματα των οποίων αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο περιλαμβάνονται τέσσερα μέλη του 70μελούς «συμβουλίου ειρήνης», που συνέστησαν οι αρχές στο Αφγανιστάν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε η γερμανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ σε ανακοινωθέν της. Η Γερμανία ασκεί αυτό τον μήνα την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τα πρόσωπα που αφαιρέθηκαν από τη «μαύρη» λίστα είναι: Ο Αρσαλάν Ραχμάνι Νταουλάτ, πρώην υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν, ο Χαμπιμπουλάχ Φάουζι, πρώην διπλωμάτης των Ταλιμπάν στη Σαουδική Αραβία, ο Σαγιντούρ Ράχμαν Χακάνι, πρώην υφυπουργός Ορυχείων και Βιομηχανίας και αργότερα υπουργός Δημοσίων Έργων, και ο Φακίρ Μοχάμαντ. Όλοι τους είναι μέλη του «συμβουλίου ειρήνης».

Ads

«Μαζί με Ταλιμπάν που τάσσονται υπέρ της συμφιλίωσης» και «της αφγανικής κυβέρνησης» τάσσεται το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο τονίζει πως το ίδιο και η διεθνής κοινότητα υποστηρίζουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης και «τον πολιτικό διάλογο ώστε να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια» στη χώρα. Τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα από το ανακοινωθέν του Γερμανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιγκ

Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι επεδίωκαν να αφαιρεθούν από τον κατάλογο περίπου 20 άνθρωποι. Ωστόσο ορισμένες χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικά η Ρωσία, εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Πριν από την χθεσινή απόφαση στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων ο ΟΗΕ επέβαλε απαγορεύσεις και κυρώσεις περιλαμβάνονταν 137 Ταλιμπάν.