O Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, καταγγέλει ως πολιτική δίωξη την καταδίκη του αναπληρωτή κυβερνήτη του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας και τοπικού αρχηγού των Ελευθέρων, Ούβε Σόιχ.

Ads

Tο κατηγορητήριο της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, στηρίχτηκε σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία του Oύβε Σόιχ με άλλο κομματικό στέλεχος, την οποία ο ίδιος δεν έχει αρνηθεί. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης κ. Σόιχ είχε υποσχεθεί από την κυβερνητική του θέση, την απόδοση της αυστριακής υπηκοότητας σε Ρώσο υποψήφιο επενδυτή στην Καρινθία, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση παράλληλα, του κόμματός του.

Σε περίπτωση επικύρωσης της απόφασης του δικαστηρίου
, ενάντια στην οποία ασκήθηκε έφεση, ο Σόιχ θα οδηγηθεί για έξι μήνες στις φυλακές αλλά και θα χάσει αυτόματα το αξίωμα του αναπληρωτή κυβερνήτη στην τοπική κυβέρνηση της Καρινθίας.

Τα πολιτικά κόμματα της Αυστρίας,
αντιδρώντας στην καταδικαστική απόφαση, απαιτούν την άμεση παραίτηση του καταδικασθέντα ακροδεξιού αξιωματούχου, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που βρίσκεται σε συνασπισμό με τους Ελευθέρους στην τοπική κυβέρνηση της Καρινθίας, ανακοίνωσε την αναστολή της κυβερνητικής τους συνεργασίας, μέχρι την απόφαση του εφετείου, ως προς την επικύρωση ή όχι της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.