Eκτεταμένες πλημμύρες έχουν προκαλέσει οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν – μετά το πέρασμα του κυκλώνα Γιάσι – από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και το πρωί του Σαββάτου, στην πολιτεία Βικτώρια στην Αυστραλία. Μεγάλες ζημιές έχουν σημειωθεί στην περιοχή, όπως επίσης και στην Μελβούρνη. Ανυπολόγιστο το κόστος των καταστροφών από τον κυκλώνα Γιάσι και τις πρόσφατες πλημμύρες, διαμηνύει η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Ads

Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στη Μιλτζούρα – στη βόρεια Βικτώρια, που έχει χτυπηθεί περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα – δέντρα ξεριζώθηκαν, παρασύρθηκαν οροφές και έπεσαν ηλεκτρικά καλώδια.

Στη Μελβούρνη, ο κατακλυσμός προκάλεσε ανάλογες ζημιές, με περισσότερους από τρεις χιλιάδες ανθρώπους να έχουν παγιδευτεί σε σπίτια και αυτοκίνητα ζητώντας τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο, με αποτέλεσμα να παραμένει ο κίνδυνος για περαιτέρω πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές. Ταυτόχρονα, οι θερμοκρασίες στο Σίδνεϊ αγγίζουν τους 40 βαθμούς.

Ads

Περισσότερα από 8 8 δισ. δολάρια θα είναι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες και ο κυκλώνας Γιάσι, στην πολιτεία Κουϊνσλαντ της Αυστραλίας, εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τις εν λόγω εκτιμήσεις, τα μισά από τα 40.000 σπίτια και άλλα οικήματα που έπαθαν ζημιές δεν καλύπτονται από την ασφάλεια. Το κόστος άλλωστε μόνο από τον κυκλώνα Γιάσι που έπληξε την πολιτεία, αναμένεται να είναι πολλαπλάσιο από το κόστος του κυκλώνα Λάρι το 2006, που ανήλθε στο 1,5 δισ. δολάρια. Εικάζεται, πάντως, πως το κόστος μόνο για τη γεωργία και τα ορυχεία θα ανέλθει στα 2 δισ. δολάρια.