Ο Φάζελ Αχμεντ Φακιριάρ, διαπρεπής εισαγγελέας του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι τον απέλυσε επειδή αρνήθηκε να παρεμποδίσει τις έρευνες για διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο της κυβέρνησης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times».

Ads

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο πρώην αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας δηλώνει ότι οι έρευνες για περισσότερους από δέκα αφγανούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν υπουργοί, πρεσβευτές και οι διοικητές επαρχιών, παρεμποδίστηκαν κυρίως από τον Χαμίντ Καρζάι ή τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μοχάμεντ Ισχάκ Αλόκο.

«Προτείνουμε έρευνες, φυλακίσεις και διώξεις ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά δεν μπορούμε να του αντισταθούμε», δήλωσε ο Φακιριάρ. «Δεν θα υπογράψει τίποτα. Έχουμε εδώ (στο Αφγανιστάν) εξαιρετικούς εισαγγελείς, τίμιους και επαγγελματίες, αλλά χρειαζόμαστε υποστήριξη», συνέχισε.

Οι Times τονίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν από δυτικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν αυτά τα ζητήματα, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι ο Καρζάι και άλλα μέλη της κυβέρνησής του, είχαν επανειλημμένα παρεμποδίσει τις διώξεις κατά προσωπικοτήτων της αφγανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν παρενέβη τον Αύγουστο για να σταματήσει η δίωξη εαντίον ενός από τους στενότερους συμβούλους του, του Μοχάμεντ Ζια Σαλέχι, για τον οποίον οι ερευνητές είχαν στοιχεία ότι είχε ζητήσει μίζα από έναν Αφγανό.

Ads

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Ουμερ Νταουντζε, διέψευσε κατηγορηματικά την «οποιαδήποτε παρεμπόδιση των ερευνών, υπό οποιαδήποτε μορφή, από την πλευρά του Πρόεδρου Καρζάι».

«Είναι έργο του το να διασφαλίσει ότι η δικαιοσύνη δεν χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. Και, δυστυχώς, βλέπουμε σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς», αντέτεινε ο Φακιριάρ.