Ads

Οι διαδηλώσεις θα έχουν τελειώσει σε 24 ώρες, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία ακτιβιστών από την πλατεία Ταξίμ. Να αποχωρήσουν αμέσως από το πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ζήτησε από τους διαδηλωτές και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ, μιλώντας παράλληλα για πιθανότητα δημοψηφίσματος για την ανάπλαση του χώρου.

 
«Έχω δώσει εντολές στον υπουργό Εσωτερικών» υποστήριξε ο Ερντογάν. «Τα πάντα θα έχουν τελειώσει σε 24 ώρες».

Ads

 
«Εκείνοι οι οποίοι έχουν κακές προθέσεις ή θέλουν να προκαλούν και θα παραμείνουν στο πάρκο, θα αντιμετωπίσουν την αστυνομία» διεμήνυσε προς τους διαδηλωτές μετά την εκκένωση της πλατείας Ταξίμ, ο Χουσεΐν Τσελίκ.


 
Στο μεταξύ, σε διάλογο με τους «νομιμόφρονες διαδηλωτές» κάλεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ο κ. Γκιούλ, ο οποίος έχει κρατήσει μέχρι στιγμής έναν πιο συμβιβαστικό τόνο έναντι των κινητοποιήσεων, δήλωσε ότι αποτελεί χρέος της κυβέρνησης να χτίσει γέφυρες διαλόγου με τους αντιπάλους της. Τις τελευταίες ημέρες πάντως «πλησίασε» περισσότερο τον Τούρκο πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι οι βίαιες διαμαρτυρίες είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.
 
«Εάν οι άνθρωποι έχουν αντιρρήσεις, το να εμπλακεί κανείς σε διάλογο μαζί τους για να ακούσει τι έχουν να πουν είναι χωρίς αμφιβολία καθήκον μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Δεν πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στη βία. Αυτό δεν θα επιτρεπόταν ούτε στη Νέα Υόρκη,  ούτε στο Βερολίνο» τόνισε στις τελευταίες του δηλώσεις.
 
Πάντως η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη Ταξίμ», η οποία εκφράζει το ρεύμα των πρώτων διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί, σημείωνε ότι η επιτροπή με την οποία συναντήθηκε απόψε ο κ. Ερντογάν σε μια προσπάθεια μεσολάβησης μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών δεν είναι αντιπροσωπευτική των διαδηλωτών και η συνάντηση είναι περισσότερο «συμβολική».
 
«Εάν η πρωτοβουλία είχε μοιραστεί πληροφορίες με κάποιον από την επιτροπή, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα είχε κάποιο νόημα. Τώρα δεν έχει κανένα», δήλωσε ο Μπουλέντ Μουφτούογλου, ηγετική φιγούρα της πρωτοβουλίας και στέλεχος των Τούρκων Πράσινων.