Η εφαρμογή νέας ισραηλινής διαταγής απειλεί με απελάσεις και διώξεις τους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο του Σινά «εξαιτίας φόβωv για απαγωγή ισραηλινών πολιτών.» Παράλληλα, αντιδράσεις προκαλεί διαφήμιση του ισραηλινού υπουργείου τουρισμού η οποία απεικονίζει την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ads

Απαραίτητη η ειδική ταυτότητα για διαμονή στη Δυτική Όχθη

Το ενδεχόμενο της απομάκρυνσής τους από τη Δυτική Όχθη ή τη δίωξή τους από τις ισραηλινές αρχές αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίων, καθώς μέτρο που βρίσκεται σε ισχύ από χθες, Τρίτη, ορίζει ότι για την παραμονή τους στην περιοχή απαιτείται «ειδική ταυτότητα Δυτικής Όχθης.»

Πρόκειται για τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας διαταγής για «πρόληψη διείσδυσης στην περιοχή», η οποία ορίζει ότι όποιος δεν διαθέτει την ειδική αυτή ταυτότητα θα εκδιωχθεί από την περιοχή ή θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών. Όποιος, δηλαδή, διαμένει στη Δυτική Όχθη χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά χαρακτηρίζεται με συνοπτικές διαδικασίες «infiltrator» (αυτός που έχει διεισδύσει) και διώκεται από τις ισραηλινές αρχές.

Ads

Το σχετικό ρεπορτάζ της ισραηλινής Ha’aretz επισημαίνει ότι η διαταγή φαίνεται να έχει ως βασικό στόχο κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που ζουν στη Δυτική Όχθη, πολλοί από αυτούς για πολλά χρόνια, χωρίς όμως να τους έχει δοθεί κάποια σχετική ταυτότητα Δυτικής Όχθης ή άδεια διαμονής. Η διαταγή αφορά επίσης πολίτες ξένων χωρών που είναι παντρεμένοι με Παλαιστίνιους, ακόμα και Άραβες κατοίκους του Ισραήλ παντρεμένους με Παλαιστίνιους, καθώς και άτομα που ζουν στη Δυτική Όχθη αλλά το Ισραήλ δεν τους έχει ποτέ χορηγήσει άδεια γι’ αυτό.

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του Όσλο η Γάζα και η Δυτική Όχθη θεωρούνται ενιαία οντότητα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, άτομα με άδεια παραμονής στη Γάζα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τόπο παραμονής τους σε αυτόν της Δυτικής Όχθης χωρίς κάποιο πρόβλημα. Το Ισραήλ, όμως, δεν το επιτρέπει αυτό.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ακόμα και πριν τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη διαταγή, το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να απελάσει από τη Δυτική Όχθη ατόμων την παραμονή των οποίων θεωρεί παράνομη. Η νέα οδηγία «απλά δίνει τη δυνατότητα κάθε περίπτωση να εξετάζεται από τις αρμόδιες στρατιωτικές δικαστικές αρχές πριν την απέλασή των ατόμων.» Εξάλλου, η νέα οδηγία «αφορά μόνο περιορισμένο αριθμό ατόμων.»

Παρόλα αυτά, καθώς δεν ορίζεται επακριβώς το είδος των ειδικών χαρτιών που πρέπει να διαθέτουν οι διαμένοντες στην περιοχή, η νέα αυτή διαταγή μπορεί να ερμηνευτεί και να εφαρμοστεί με διαφορετικούς τρόπους.

«Η διατύπωση της διαταγής είναι τόσο γενική, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται θεωρητικά στον ισραηλινό στρατό να εκκενώσει τη Δυτική Όχθη από το σύνολο σχεδόν των Παλαιστινίων κατοίκων της» αντιδρά η ισραηλινή οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων HaΜoked, σε γράμμα το οποίο απέστειλε από κοινού με άλλες οργανώσεις στον Υπουργό Εξωτερικών Ehud Barak. Την αντίθεσή του στο νέο αυτό μέτρο εξέφρασε χθες και ο πρωθυπουργός της παλαιστινιακής αρχής, Salam Fayyad.

Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο του Σινά

Επείγουσα έκκληση να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο του Σινά απηύθυνε χθες στους πολίτες του το κράτος του Ισραήλ, επικαλούμενο πληροφορίες για ενδεχόμενη επιχείρηση απαγωγής Ισραηλινών πολιτών στην περιοχή.

Σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, παλαιστίνιοι μαχητές σκοπεύουν να απαγάγουν ισραηλινούς πολίτες και να τους μεταφέρουν μέσω τούνελ στη Γάζα. Σημειώνεται ότι η χερσόνησος του Σινά είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς, δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων συνηθίζουν να περνούν τις διακοπές του Πάσχα στην περιοχή.

Οι ισραηλινές αρχές προέτρεψαν, ακόμη, τις οικογένειες Ισραηλινών που βρίσκονται στη χερσόνησο να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Οι αιγυπτιακές αρχές, πάντως, οι οποίες ερευνούν την περιοχή για πολίτες του Ισραήλ οι οποίοι έχουν πέσει θύμα απαγωγής, δηλώνουν ότι δεν έχουν εντοπίσει κάποια τέτοια περίπτωση.

Απαγορεύτηκε ισραηλινή τουριστική καμπάνια επειδή απεικονίζει την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ισραηλινή διαφημιστική εκστρατεία για τον τουρισμό απαγορεύτηκε από τις αρμόδιες αρχές της Μεγάλης Βρετανίας. Ο λόγος; η σχετική αφίσα, η οποία προέτρεπε το κοινό να επισκεφτεί το Ισραήλ, περιείχε φωτογραφίες σημείων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία ανήκει στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Προηγήθηκε καταγγελία στην αρμόδια αρχή Advertising Standards Authority (ASA), η οποία ανέφερε ότι στην επίμαχη καμπάνια περιλαμβάνονται φωτογραφίες που απεικονίζουν κομμάτια της Ιερουσαλήμ, όπως για παράδειγμα το Θόλο του Βράχου (Dome of the Rock), ο οποίος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Σύμφωνα με την ASA η συγκεκριμένη διαφήμιση είναι παραπλανητική, καθώς δίνεται στον κόσμο η εντύπωση ότι «όλες οι περιοχές και τα μνημεία που απεικονίζονται ανήκουν στο Ισραήλ.»

Το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ εξέφρασε την αντίθεσή του στην απαγόρευση αυτή, επισημαίνοντας ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ κρίνεται ως άσχετο με την διαφήμιση, η οποία απλά «παρείχε βασική και έγκυρη πληροφόρηση σε Βρετανό πολίτη ο οποίος ενδιαφέρεται να ταξιδέψει στο Ισραήλ και θέλει να ξέρει τι να περιμένει από τη χώρα.»

Πηγή: The Guardian, BBC, Al-Jazeera English