Η Ρωσία επιθυμεί να ανταλλάξει έναν Ρώσο επιστήμονα που έχει φυλακιστεί για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας, με έναν από τους υπόπτους Ρώσους πράκτορες που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα η δικηγόρος του φυλακισμένου επιστήμονα.

Ads

Ο Ιγκορ Σουτιάγκιν, εμπειρογνώμονας στα πυρηνικά, καταδικάσθηκε το 2004 σε 15ετή κάθειρξη με την κατηγορία ότι αποκάλυψε απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες σε βρετανική εταιρία, η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς, χρησίμευε ως βιτρίνα για τη CIA. «Θέλουν να ανταλλάξουν τον Σουτιάγκιν με αυτούς που κατηγορούνται στις ΗΠΑ. Θέλουν η ανταλλαγή να γίνει αύριο», δήλωσε η Αννα Σταβίτσκαγια, δικηγόρος του φυλακισμένου επιστήμονα.

Η Σταβίτσκαγια πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει με ποιον θα τον ανταλλάξουν, αλλά τόνισε ότι ο Σουτιάγκιν θα σταλεί αρχικά στη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, νέο μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, έπειτα από την καταγγελία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για «την κατοχή» από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο του Αυγούστου του 2008 των δύο αποσχισθεισών επαρχιών της Γεωργίας, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Σημειώνεται πως Η Μόσχα, η οποία διατηρεί στρατεύματα στην περιοχή, έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία.

Ads

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι στερούνται βάσης οι δηλώσεις της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στη διάρκεια επίσκεψής της στο Τμπιλίσι αυτήν την εβδομάδα.

«Ο όρος ‘κατοχή” που χρησιμοποιήθηκε από την υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον στερείται, σε αυτό το πλαίσιο, βάσης» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί σε μια «νέα ώθηση” των σχέσεών τους και έχουν δηλώσει ότι καμία διαφωνία τους ούτε αυτή για το θέμα των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Γεωργίας ούτε για το σκάνδαλο κατασκοπείας δεν θα παρεμποδίσουν αυτήν τη διαδικασία.