Με πτώση άνοιξαν το πρωί της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή μεγάλη άνοδο. Σταδιακά, ωστόσο, περιόρισαν τις απώλειές τους, ενώ το ΧΑ κινείται ανοδικά, με τους επενδυτές να παραμένουν πάντως διστακτικοί για ακόμα μία συνεδρίαση. Μεικτή είναι η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ads

Με πτώση άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά το πρώτα λεπτά της συνεδρίασης κατά 0,61% και διαμορφώθηκε στις 3.070,77 μονάδες. Τα αμέσως επόμενα λεπτά είχε ήδη περάσει στο -2%. Πτώση και για το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Δέκα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,70% και διαμορφώθηκε στις 5.126,81 μονάδες. Με πτώση άρχισαν οι συναλλαγές και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου δείκτης FTSE Mib υποχώρησε κατά 0,665 και διαμορφώθηκε στις 15.271 μονάδες.

Στη συνέχεια τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειές τους, με το Χρηματιστήριο του Παρισιού να περνά σε ανοδική πορεία. Η ανάκαμψη οφείλεται στο ενδιαφέρον των επενδυτών για τους τίτλους των τραπεζών, που έχασαν έδαφος κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε στις 11.00 τοπική ώρα κατά 0,79% και διαμορφώθηκε στις 3.114,18 μονάδες.

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται πλέον και το χρηματιστήριο του Μιλάνου έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης της χρηματιστηριακής αρχής Consob της απόφασης απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων. Ο δείκτης FTSE Mib ενισχύθηκε κατά 0,42% και διαμορφώθηκε στις 5.341 μονάδες.

Ads

Η ιταλική χρηματιστηριακή αρχή απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις για διάστημα 15 ημερών, «λαμβάνοντας υπ΄όψιν την έκτακτη κατάσταση των συνθηκών στην αγορά κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Αυγούστου, που χαρακτηρίσθηκαν από μία σημαντική αύξηση της αστάθειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Consob. Η απαγόρευση αφορά 29 τίτλους του τραπεζικού και του ασφαλιστικού τομέα.

Ανοδικά κινείται και ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:15 διαμορφώνεται στις 987,87 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,27%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,083 εκατ. ευρώ.

«Θα μπορούσαμε να δούμε την αγορά να ολοκληρώνει την εβδομάδα σε θετικό έδαφος σήμερα αν και η αυξημένη μεταβλητότητα συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ζήτημα», ανέφερε η Πειραιώς Χρηματιστηριακή στο πρωινό της σχόλιο.

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Με πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 18,22 μονάδες, σε ποσοστό 0,20%, και διαμορφώθηκε στις 8.963,72 μονάδες.

Κέρδη 1,47% καταγράφει η Σεούλ, ενώ το Χονγκ Κονγκ σημειώνει άνοδο 1,31%. Στη Σανγκάη ο δείκτης κινείται ελαφρά ανοδικά κατά 0,65%.