Ads

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, την Κυριακή, κατά την τρίτη ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ενδυναμώθηκαν από την αποφασιστικότητα και την πορεία των αιγυπτιακών διαδηλώσεων. Στην Αλγερία προκηρύχθηκε νέα αντικυβερνητική διαδήλωση για την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να συνιστά «ψυχραιμία».

Ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ μερικών χιλιάδων διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι επιχείρησαν να καταστείλουν βιαίως τους διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον δέκα συνελήφθησαν.

Ads

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την κυβέρνηση της Υεμένης ότι «κατέβασε» κακοποιούς με με ξύλα, γκλομπ, τσεκούρια και στιλέτα, για να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Ένας διαδηλωτής δήλωσε στο Παρατηρητήριο ότι τον μαχαίρωσαν, τον ξυλοκόπησαν και τον χτύπησαν με όπλο Taser.

Οι πολίτες στην Υεμένη απαιτούν πολιτική μεταρρύθμιση και παραίτηση του προέδρου της χώρας Αλί Αμπντάλα Σαλέχ. Επιχειρώντας να «προλάβει» τις εξελίξεις, ο Σαλέχ –ο οποίος έχει καταλάβει την εξουσία από το 1978 – είχε ανακοινώσει ήδη εδώ και ημέρες πως θα αποχωρήσει στις εκλογές του 2013. Ωστόσο δεν καθησύχασε και τόσο το λαό αυτή η διαβεβαίωση, αφού και στο παρελθόν έχει υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί χωρίς να το τηρήσει.

Οι διαδηλώσεις στην Υεμένη έχουν ενισχυθεί μετά την επιτυχή έκβαση της εξέγερσης του αιγυπτιακού λαού, που οδήγησε την περασμένη Παρασκευή στην παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ έπειτα από 18 ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Αναβρασμός και στην Αλγερία

Την ίδια ώρα, στην Αλγερία προκηρύχθηκε νέα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στις 19 Φεβρουαρίου. Η ομάδα Συντονισμός για τη Δημοκρατική Αλλαγή στην Αλγερία -οργάνωση «ομπρέλα» που συνενώνει, μεταξύ άλλων, ακτιβιστές, συνδικαλιστές και δικηγόρους- ζήτησε να πραγματοποιηθούν το επόμενο Σάββατο διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Το Σάββατο -ακριβώς την επομένη της παραίτησης Μουμπάρακ- βγήκαν στους δρόμους του Αλγερίου 10.000 άτομα κατά τους διοργανωτές, 1.500 σύμφωνα με τις Αρχές. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Μπουτεφλίκα έξω». Οι διαδηλωτές βρέθηκαν περικυκλωμένοι από χιλιάδες αστυνομικούς και κατά πληροφορίες συνελήφθησαν εκατοντάδες άτομα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την Κυριακή τις δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» έναντι των διαδηλωτών στη χώρα. «Γνωρίζουμε για τις διαδηλώσεις και καλούμε σε αυτοσυγκράτηση τις δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

«Παράλληλα επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στα θεμελιώδη δικαιώματα του αλγερινού λαού, περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι και αυτού της ελευθερίας έκφρασης. Αυτά τα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά» προσθέτει ο Κρόουλι.

Πάντως, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μουράντ Μεντελτσί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στην Αλγερία εδώ και 19 χρόνια, αναμένεται να αρθεί εντός των ημερών.«Μέσα στις επόμενες μέρες, θα μιλάμε γι αυτό σαν να ανήκει στο παρελθόν», είπε ο Μεντελτσί σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1./>

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει στην Αλγερία από το 1992 και η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να άρει τους νόμους έκτακτης ανάγκης μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ιορδανία»

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν, εν τω μεταξύ, την Ιορδανία για την μακρόχρονη υποστήριξή τους, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στο Αμμάν. Το μήνυμα μεταφέρθηκε στον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρωθυπουργό Μαρούφ Μπαχίτ από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπέρνς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ιορδανία.

Ο Μπερνς έδωσε «μεγάλη έμφαση στην ισχυρή και μακρόχρονη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ιορδανία, με την οποία οι ΗΠΑ συνεργάζονται επί πολλές δεκαετίας υπέρ της ειρήνης και της ευημερίας», αναφέρθηκε από την πρεσβεία. Παράλληλα, εξέφρασε «την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για την εντυπωσιακή ατζέντα μεταρρυθμίσεων στους τομείς της πολιτικής και της οικονομίας που έχει ανακοινώσει το Αμμάν».

Ο Ιορδανός μονάρχης -που άλλαξε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας στις αρχές του μήνα, μετά από τις μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις- εξουσιοδότησε το νέο πρωθυπουργό Μαρούφ Μπαχίτ να προχωρήσει ταχέως «σε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».