Ads

Οι αρχές της πολιτείας του Κουίνσλαντ στη βορειοανατολική Αυστραλία προετοιμάζονται για μια νέα άνοδο των υδάτων μετά τις πρόσφατες πρωτοφανείς πλημμύρες, την ίδια ώρα που η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας προειδοποιεί για νέες καταιγίδες και σφοδρές βροχοπτώσεις. Στο μεταξύ, εξαιτίας των πλημμυρών σημειώνουν κάθετη αύξηση οι τιμές των προϊόντων χάλυβα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το επίπεδο των υδάτων του ποταμού Φιτζρόι που διασχίζει την πόλη Ροκχάμπτον θα φτάσει τα 9,40 μέτρα και θα παραμείνει για μια εβδομάδα πάνω από το όριο συναγερμού.

Η πόλη αυτή των 75.000 κατοίκων, 500 χιλιόμετρα από το Μπρισμπέιν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις «βιβλικές» όπως χαρακτηρίστηκαν πλημμύρες. Στο μεταξύ, για σήμερα Τετάρτη έχει εκδοθεί έκτακτο μετεωρολογικό δελτίο καταιγίδων για το νότιο Κουίνσλαντ, προειδοποιώντας για «πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες».

Στην πόλη Σεντ Τζορτζ, το επίπεδο του ποταμού Μπαλόν μπορεί να ξεπεράσει και τα 14 μέτρα και ήδη οι κάτοικοί της έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής οι αρχές του Κουίνσλαντ θα πραγματοποιήσουν σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για να μελετήσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ads

Οι υπηρεσίες παροχής βοήθειας εκφράζουν φόβους ότι το επίπεδο των υδάτων θα παραμείνει αυξημένο, ευνοώντας τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών που βοηθούν στη διάδοση των ασθενειών. Προειδοποιούν επίσης του κατοίκους για δηλητηριώδη φίδια και κροκόδειλους.

Χθες, Τρίτη, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση, αν και η Αυστραλία δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

Οι πλημμύρες ανεβάζουν την τιμή των προϊόντων χάλυβα

Η μεγαλύτερη γερμανική χαλυβουργεία, ‘ThyssenKrupp’, ανακοίνωσε ότι κατά την εκτίμησή της είναι αναπόφευκτη η αύξηση των τιμών του χάλυβα, ως συνέπεια των πλημμυρών στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, όπου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα ανθρακωρυχεία, κάτι που οδηγεί ήδη σε άνοδο των τιμών του κοκ στη διεθνή αγορά.

Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την έκταση των ζημιών στα ανθρακωρυχεία της Αυστραλίας, αλλά επισήμανε ότι οι τιμές του κοκ για άμεση παράδοση έχουν ήδη αυξηθεί. Το κοκ χρησιμοποιείται ως καύσιμο στη χαλυβουργεία και η αύξηση της τιμής του θα επηρεάσει άμεσα τα προϊόντα χάλυβα. Η ThyssenKrupp δεν αγοράζει κοκ άμεσης παράδοσης, αλλά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ωστόσο, οι τιμές αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο, με βάση τις τιμές για παραγγελίες άμεσης παράδοσης του προηγουμένου τριμήνου.

Από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας προέρχεται η μισή ποσότητα άνθρακα, που διοχετεύει η χώρα στις διεθνείς αγορές. Εξαιτίας των πλημμυρών, έχει διακοπεί η λειτουργία ορισμένων ανθρακωρυχείων και εκτιμάται ότι «θα χρειαστούν μήνες», για να επαναλειτουργήσουν πλήρως. Παράλληλα άλλα ανθρακωρυχεία υπολειτουργούν επειδή έχουν ακινητοποιηθεί οι σιδηρόδρομοι με τους οποίους μεταφέρεται ο άνθρακας στο λιμάνι εξαγωγής.

Οι τιμές κοκ, για άμεση παράδοση, πλησιάζουν τα 300 δολάρια ανά τόνο, ενώ πριν από τις πλημμύρες ήταν στα 246 δολάρια ο τόνος. Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τιμές του άνθρακα έχει ήδη αυξηθεί κατά 10%.

Η Αυστραλία παράγει το 28% του συνόλου της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα όλων των τύπων. Το 2009, εξήγαγε 259 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα την ‘Παγκόσμια Ένωση Άνθρακα’.