Συνεχίζονται οι μάχες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται ανησυχητικά οι νεκροί και οι τραυματίες από τις συγκρούσεις. Παράλληλα, ο Συνταγματάρχης Καντάφι έχει επικηρυχθεί και συνεχίζονται οι τιτάνιες προσπάθειες των εξεγερμένων να τον εντοπίσουν αλλά και να απομονώσουν τους τελευταίους συνεργάτες και συγγενείς του ηγέτη στην Τρίπολη. Όπως δημοσιεύτηκε σήμερα στο γαλλικό περιοδικό Paris Match έφτασαν πολύ κοντά στο να τον συλλάβουν χτες, Λίβυοι κομάντος που μάχονται εναντίον του. Εν τω μεταξύ, επικρατεί φόβος ότι ο Μουάμαρ Καντάφι «θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας του για να δωροδοκήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του» ανέφερε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην διοικητής της λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας Φαρχάτ Μπενγκντάρα.

Ads

Μέχρι τα ξημερώματα, οι κάτοικοι της Τρίπολης ξυπνούσαν από τους ήχους πυροβολισμών, ακόμη και από εκρήξεις, ενώ εντείνονται οι ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων για τους τραυματίες. Παράλληλα, η Σίρτη και η Σάμπχα φαίνεται πως είναι δύο από τα τελευταία σημεία στη λιβυκή επικράτεια που οι δυνάμεις του Καντάφι διατηρούν κάποια ισχύ. Εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών αναφέρουν στους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ πως βρίσκονται σε συνομιλίες με τους τοπικούς ηγέτες ώστε να επιτευχθεί ειρηνικό τέλος στις εκεί συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, δυνάμεις πιστές στον Καντάφι περικύκλωσαν και βομβάρδισαν την πόλη Ζουάρα, το κέντρο της οποίας ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθεια των μαχητών του Ζεντέν και της Νεφούσα. Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περικυκλώσει την παραλιακή αυτή πόλη στην οδική αρτηρία που συνδέει την Τρίπολη με την Τυνησία.


Βρέθηκαν κοντά στη σύλληψη Καντάφι

Πολύ κοντά στο να συλλάβουν τον Mουαμάρ Καντάφι βρέθηκαν χθες Τετάρτη γύρω στις 11 ώρα Ελλάδας, Λίβυοι κομάντος που μάχονται εναντίον του, σύμφωνα με δημοσίευση του γαλλικού περιοδικού Paris Match, κατά τη διάρκεια επιδρομής που έκαναν σε ιδιωτική κατοικία του στην Τρίπολη, όπου φαίνεται ότι κρυβόταν όπως πληροφορήθηκαν από αξιόπιστη πηγή, και έμεινε εκεί τουλάχιστον μία νύχτα.

Ads

Η Γαλλία έχει ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη δύναμη του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τους εξεγερμένους. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ βοηθάει στον τομέα των πληροφοριών αλλά και της αναγνώρισης στην επιχείρηση που γίνεται για τη σύλληψη του Καντάφι και των γιων του. Αναλυτές θεωρούν ότι η Γαλλία, η Βρετανία και οι άραβες σύμμαχοι, κυρίως το Κατάρ, μπορεί να έχουν αποστείλει μερικές ειδικές δυνάμεις στην Τρίπολη, οι οποίες συνεργάζονται με τους αντικαθεστωτικούς.

Την ίδια στιγμή Βρετανίδα μέλος της Διεθνούς Ιατρικής Ένωσης δήλωσε ότι στο νοσοκομείο της Τρίπολης διακομίστηκαν οι σοροί 17 αμάχων, οι οποίοι πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο αρχηγείο του Καντάφι στη λιβυκή πρωτεύουσα. “Χθες ένα φορτηγό έφτασε στο νοσοκομείο με 17 πτώματα”, δήλωσε η Κίρστι Κάμπελ.
Τα τραύματα που φέρουν δεν είναι από πεδίο μάχης, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι υπήρχαν πληροφορίες για περισσότερα πτώματα, αλλά “εγώ η ίδια μέτρησα 17 χθες το βράδυ”.

Εν τω μεταξύ, φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι η πράσινη σημαία του καθεστώτος του Καντάφι αποσύρθηκε σήμερα από την πρεσβεία της Λιβύης στη ρωσική πρωτεύουσα, χωρίς προς το παρόν να αντικατασταθεί.

Μπενγκντάρα: Ο Καντάφι “προσπαθεί σίγουρα να δωροδοκήσει φυλές”

Παράλληλα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην διοικητής της λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας Φαρχάτ Μπενγκντάρα, δήλωσε ότι «Στην Τρίπολη, υπάρχουν αποθέματα χρυσού αξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Καντάφι, μπορεί να έχει πάρει μέρος του χρυσού αυτού. Προσπαθεί σίγουρα να δωροδοκήσει φυλές και πολιτοφύλακες για να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο λίβυος τραπεζίτης, ο οποίος έχει προσχωρήσει εδώ και μήνες στη λιβυκή εξέγερση.

«Πριν, ο Καντάφι προσπαθούσε απεγνωσμένα να πωλήσει το χρυσό. Ένας φίλος μου, ο οποίος δεν είναι Λίβυος, μου είπε πριν από καιρό ότι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Καντάφι ήλθε σε επαφή μαζί του προτείνοντας να τού πωλήσει 25 τόννους χρυσού. Τού συνέστησα να αρνηθεί και ο φίλος μου αρνήθηκε αμέσως, ωστόσο αυτή είναι μια σαφής ένδειξη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Λιβύης, ο Μπενγκντάρα τόνισε ότι η χώρα «έχει ανάγκη χρηματοδότησης ύψους 5 ως 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος, για την καταβολή μισθών ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εργαστεί και πάλι και για να καλύψει τις δαπάνες για τις εισαγωγές που αντιπροσωπεύουν το 80% της εθνικής κατανάλωσης». «Δεν έχουμε ανάγκη από δωρητές, η Λιβύη είναι μια πλούσια χώρα», υπογράμμισε ωστόσο ο τραπεζίτης, σύμφωνα με τον οποίο τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους υπολογίζονται σε 168 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπενγκντάρα διαβεβαίωσε επίσης ότι τα πετρελαϊκά συμβόλαια, κυρίως αυτά με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ «θα τηρηθούν». Όσον αφορά την τύχη του Καντάφι, ο Μπενγκντάρα εκτιμά ότι ή έχει κατευθυνθεί προς τα σύνορα με την Αλγερία ή προς την πόλη Σέμπχα, πρωτεύουσα της επαρχίας Φεζάν, στα σύνορα με το Νίγηρα, το Τσαντ και την Αλγερία, όπου η φυλή των Καντάντφα έχει ένα σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο.

Πιθανή η απόφαση αποδέσμευσης των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων εντός της ημέρας

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι είναι «πιθανή» μια απόφαση του ΟΗΕ για αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων εντός της ημέρας. «Το εμπόδιο φαίνεται ότι είναι η Νότια Αφρική. Υποστηρίζει ότι αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε θέση υπέρ του ενός στρατοπέδου», τόνισε ο Φοξ στο BBC.

«Πρέπει να τους πούμε ότι είναι σαφές πως ο λιβυκός λαός έχει πάρει θέση υπέρ του ενός στρατοπέδου, ότι έχει πάρει θέση υπέρ της ελευθερίας και της δυνατότητας ν΄ αποφασίσει για το μέλλον του και ακόμα πρέπει να τους πούμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στη Νότια Αφρική ο λαός ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για τον τερματισμό του καθεστώτος του απαρτχάιντ», υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός.

«Ελπίζω ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει πως ο λιβυκός λαός έχει πλέον λάβει θέση υπέρ της ελευθερίας του και ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία χρειάζεται το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την ανοικοδόμηση της Λιβύης», υπογράμμισε ο Φοξ.

Το ΝΑΤΟ συνδράμει στον εντοπισμό του Καντάφι

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ συνδράμει τους αντικαθεστωτικούς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Καντάφι και των γιων του με ειδικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στην ανίχνευση και την παρακολούθηση ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για την αποστολή στην Τρίπολη ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βρετανία.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το ΝΑΤΟ παρέχει πληροφορίες και μεθόδους ανίχνευσης στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για να τους βοηθήσει να εντοπίσουν τον συνταγματάρχη Καντάφι και άλλους αξιωματούχους του καθεστώτος» δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ. Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει δημοσίευμα της Daily Telegraph ότι βρετανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στη Λιβύη και συμμετέχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε καναδική εταιρεία, οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποιούν ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις επιχειρήσεις κατασκοπείας των στρατευμάτων του Καντάφι. Ο επικεφαλής της εταιρείας Τσαρλς Μπάρλοου, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του καναδικού στρατού, μετέβη στις αρχές Ιουλίου στη Μισράτα για να εκπαιδεύσει τους αντάρτες στη χρήση του αεροσκάφους, που ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό, ελέγχεται με τηλεχειρισμό και κοστίζει 100.000 δολάρια. «Οι αντικαθεστωτικοί ήθελαν να γνωρίζουν που βρίσκονται τα κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό», διευκρίνισε ο Μπάρλοου και πρόσθεσε πως οι αυτοί που συνάντησε δεν ήταν πρώην στρατιώτες του λιβυκού καθεστώτος, αλλά πολίτες χωρίς πείρα στον χειρισμό τέτοιων μηχανημάτων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναγνώρισε το συμβούλιο των εξεγερμένων

Ως τον νόμιμο αντιπρόσωπο του λιβυκού λαού αναγνώρισε ο Αραβικός Σύνδεσμος το συμβούλιο των εξεγερμένων, την στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα για μερικό ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού κράτους προς όφελος των αντικαθεστωτικών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ανακοίνωσε πως τα μέλη του αποφάσισαν να αναγνωρίσουν επίσημα ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Στην παρούσα φάση, μία από τις πρώτες διπλωματικές προτεραιότητες των εξεγερμένων είναι το ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων του καθεστώτος Καντάφι. Πρόκειται για μέρος των περιουσιακών στοιχείων που κατέστησαν ανενεργά με τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Το σχετικό ψήφισμά για μερικό ξεπάγωμα προσκρούει στην άρνηση της Νοτίου Αφρικής, η οποία διατηρεί ακόμη δεσμούς με τον Καντάφι και η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς -περιμένοντας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης.


Στο δρόμο της φυγής χιλιάδες Λίβυοι

Περισσότεροι από 10.000 Λίβυοι πέρασαν το φυλάκιο Ντεχίμπα στα σύνορα της Τυνησίας από το περασμένο Σάββατο, όταν άρχισε η επίθεση των αντικαθεστωτικών εναντίον της Τρίπολης. Δεκάδες αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν οικογένειες περιμένουν και στις δύο πλευρές των συνόρων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι περισσότεροι που κατευθύνονται στην Τυνησία είναι κάτοικοι της Τρίπολης. Επισημαίνεται ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η εξέγερση στη Λιβύη, 70.000 λίβυοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τυνησία.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διπλωματικές συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη με τους αντικαθεστωτικούς να θεωρούνται πια στην πράξη οι μόνοι αντιπρόσωποι της Λιβύης. Ενδεικτικό είναι ότι οι εξεγερμένοι συνεχίζουν το μπαράζ των επίσημων επαφών τους με τις ξένες ηγεσίες: Ο πρωθυπουργός των εξεγερμένων θα συναντηθεί την Πέμπτη στην Ιταλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μία ημέρα αφού τον υποδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος στο Παρίσι.

Μπαν Γκι-Μουν: «Φυσική ιστορική εξέλιξη η Αραβική Άνοιξη»

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν δεσμεύτηκε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν άμεσα και ουσιαστικά τη Λιβύη στη μετάβασή της στην επόμενη ημέρα. O ίδιος χαρακτήρισε «φυσική ιστορική εξέλιξη» τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει την ειρηνική απομάκρυνση από αυταρχικά καθεστώτα.

Ο Μπαν Γκι-Μουν έχει διοργανώσει για την Παρασκευή συνάντηση των σημαντικών οργανισμών της περιοχής για να σχεδιαστεί η στήριξη στη Λιβύη της επόμενης ημέρας.