Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων εκφράζει ο διεθνής Τύπος στα χτεσινά δημοσιεύματα. Το ενδεχόμενο των κοινωνικών αναταράξεων στην Ελλάδα και το μέλλον της ευρωζώνης ήταν τα δύο βασικά σημεία των αναλύσεων, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους, για αρκετούς, αποτελεί «βεβαιότητα». Εντύπωση προκαλεί και η «REPUBBLICA» που αφιερώνει το άρθρο της στον Α. Βγενόπουλο, παρουσιάζοντάς τον ως το πολιτικό πρόσωπο του μέλλοντος.

Ads

Μετά τον σάλο που προκάλεσε το εξώφυλλο που παρουσίαζε την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία, το γερμανικό περιοδικό Focus ξαναχτύπησε, με το εξώφυλλο του χθεσινού τεύχους, να παρουσιάζει τη θεά του ελληνικού δωδεκαθέου, περιτυλιγμένη με μια κουρελιασμένη ελληνική σημαία, έχοντας παρατεταμένο το χέρι της… ως επαίτης.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα HANDELSBLATT ξεκίνησε εκστρατεία με τίτλο «Αγοράζω ελληνικά ομόλογα», παρουσιάζοντας τους λόγους που ώθησαν σημαντικές προσωπικότητες της γερμανικής πολιτικής και οικονομίας να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Ανάμεσά τους ο Hans Eichel, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Manfred Lahnstein, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, ο Wolfgang Kirsch, πρόεδρος του ΔΣ της Deutsche Bank, ο Jürgen Großmann, ο πρόεδρος του ΔΣ της RWE, ο Bert Rürup, πρώην σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης και επιχειρηματίας κ.α.

Εξαίρεση, σημειώνει η εφημερίδα, αποτελεί ο γνωστός πολέμιος της βοήθειας προς την Ελλάδα Hans-Werner Sinn, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, ο οποίος σημειώνει τα εξής: «Το βρίσκω θετικό, να τοποθετείται κανείς υπέρ της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν μπορώ με ήσυχη τη συνείδησή μου να συστήσω την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αντ’ αυτού συνιστώ τις διακοπές στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, γνωρίζει κανείς για ποιο πράγμα δίνει τα χρήματά του».

Ads

Η Independent σε κύριο άρθρο της σημειώνει ότι «μπορεί η Ελλάδα να εξασφάλισε τα χρήματα για την κάλυψη των δανειακών της αλλαγών αλλά το σημαντικότερο είναι αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί τις θυσίες που της επιβάλλονται» και επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης εάν τα μέτρα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη αρνητική ανάπτυξη: Όσο θα μεγαλώνει η ύφεση τόσο θα λιγοστεύουν οι πιθανότητες για την Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της και έτσι θα επανέλθει ξανά στο προσκήνιο η προοπτική της χρεοκοπίας»

Ο δημοσιογράφος John Dizard ,σε άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times», εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους». Ο Dizard υποστηρίζει ότι «οι αγορές των ομολόγων δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους της και μάλιστα σύντομα και προετοιμάζουν τις συμφωνίες και τις προθεσμίες που θα ζητήσουν. Θεωρούν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ρεαλιστική αντιμετώπιση του θέματος και είναι έτοιμες να συζητήσουν, αλλά το πρόβλημα έγκειται στις ευρωπαϊκές αρχές. Το σχέδιο Brady, (που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά από τον αμερικανό υπουργό οικονομικών Nicholas Brady τo 1989) θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση – προβλέπει καθαρή μείωση του χρέους σε παρούσες αξίες περίπου 30-50% και δανεισμό τραπεζών και ιδιωτών με ασφαλή ομόλογα».

Την άποψη του Dizard, συμπληρώνει κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Europe’s choice is to integrate or disintegrate». «Παρά το πακέτο σωτηρίας η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της», υπογραμμίζει ο Münchau που θεωρεί βέβαιη την εξέλιξη αυτή, δεδομένου ότι την περίοδο προσαρμογής το χρέος αναμένεται να φτάσει στο 140-150% επί του ΑΕΠ. Ο αναλυτής των FT εκτιμά ότι θα υπάρξει κίνδυνος ρευστότητας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, για την αντιμετώπιση του οποίου θα χρειαστούν από 500 έως 1.000 δισ. ευρώ.
Το άρθρο του Economist έχει τίτλο «Διάσωση Σοκ και Δέος για την Ελλάδα συμφωνεί η Ευρώπη. Θα πετύχει;». Στο άρθρο αναφέρεται ότι «έχει αυξηθεί η πολιτική βούληση για ανάληψη δράσης, εντούτοις η ενίσχυση αυτής της πολιτικής βούλησης από την ΕΕ δεν συμβάδισε με το ρυθμό της επιδείνωσης της κρίσης επισημαίνει ο ECONOMIST που τονίζει ότι «υπάρχει ένα μεγάλο αν»: αν δηλ. το σχέδιο λιτότητας υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ θα επιτύχει (διότι μπορεί και να μην πετύχει)» και σημειώνεται ότι «η χρεωκοπία – τουλάχιστον με τη μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους –εξακολουθεί να φαίνεται τρομακτικά πιθανή».

Η Ιταλική «LA REPUBBLICA» αφιερώνει το άρθρο της στον Ανδρέα Βγενόπουλο, γράφοντας στον τίτλο «Ο βασιλιάς Μίδας Βγενόπουλος, ο νέος Ωνάσης που θέλει να σώσει την Αθήνα». Το Ρεπορτάζ του Ettore Livini από Αθήνα, αναφέρει στον υπέρτιτλο «Είναι ο πλουσιότερος της χώρας, αλλά και από τις λίγες προσωπικότητες δεν έχει πληγεί μέχρι τώρα από τα οικονομικά σκάνδαλα. Με περιουσία που περιλαμβάνει από πλοία μέχρι αεροπλάνα και τράπεζες.»
« Δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Όμως, η Ελλάδα εν μέσω κρίσης και διψασμένη για νέα πρόσωπα δεκαετίες μετά την διαχείριση της εξουσίας από τις δυναστείες Καραμανλή και Παπανδρέου, έχει ήδη ξεχωρίσει τον ικανό άνθρωπο που μπορεί να ταρακουνήσει τη χώρα», σημειώνει ο ανταποκριτής της «LA REPUBBLICA», προσθέτοντας ότι «η τηλεοπτική του συνέντευξη μοιάζει με την είσοδό του στην πολιτική σκηνή».

Η Guardian στο άρθρο της με τίτλο «EU debt crisis: Greece granted 110 bn euros aid to avert meltdown» σημειώνει ότι «οι χώρες της Ευρώπης μπήκαν σήμερα σε άγνωστα νερά με τη λήψη για πρώτη φορά της απόφασης να διασώσουν μία χώρα της ΟΝΕ», επισημαίνοντας παράλληλα το ενδεχόμενο κοινωνικών ταραχών λόγω των «φιλόδοξων» και «δρακόντειων» μέτρων. Επιπλέον αναφέρει τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στον Γιώργο Παπανδρέου, για να του δηλώσει την ικανοποίηση σου από τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

«Μία θεραπεία που σκοτώνει και ελέφαντα… είναι αρκετή;», διερωτάται ο Jean-Claude Kiefer, με άρθρο του στην εφημερίδα DNA, σχολιάζοντας ότι «ενώ πέρασαν μήνες παρατάσεων, τελικά αποδεσμεύθηκαν 110 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και στο όνομα της «σταθερότητας του ευρώ», όπως δήλωσε η Καγκελάριος Μerkel. Δεν έχει άδικο. Αλλά τι σπαραγμός καρδιάς ! Μόνο η διάσωση του νομίσματος μετράει…»

Παράλληλα, σημειώνει ότι «το πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 1967 και στη συνέχεια η δικτατορία, ωρίμασε μέσα από το σάπισμα ενός τελείως αναξιόπιστου κράτους. Αλλά, για την Ευρώπη η κοινωνική γκρίνια είναι το λιγότερο που την απασχολεί. Το μόνο που μετράει είναι τα χοντρά λεφτά…».

Ο Jean-Claude Kiefer καταλήγει, τονίζοντας: «Το φαινόμενο του ντόμινο θα μπορέσει να αποφευχθεί; Η μαζική στήριξη της Αθήνας μπορεί να ενθαρρύνει την κερδοσκοπία προς την κατεύθυνση της Πορτογαλίας και την Ισπανίας. Με δεδομένες ακόμα κάποιες εκατοντάδες δισεκατομμυρίων… Ίσως είναι το κόστος που πρέπει να πληρώσουμε για να κατανοήσουμε την ανάγκη μιας κοινής οικονομικής και νομισματικής διακυβέρνησης για την προστασία του κοινού νομίσματος.»

«Για εσωτερικούς λόγους ή θέματα αρχής και σφίγγοντας τα δόντια θα δώσουν την συγκατάθεσή τους για την χρηματοδότηση της Ελλάδας πολλοί γερμανοί βουλευτές», γράφει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό του ο διευθυντής της εξωτερικής πολιτικής σύνταξης της εφημερίδας «GÜNTHER NONNENMACHER». Ωστόσο αναφέρει δύο δυσκολίες. Η πρώτη αφορά στην «εσωτερική κατάσταση της χώρας που βρίσκεται στο κατώφλι της χρεοκοπίας και την κοινωνικές αντιδράσεις». Η δεύτερη αφορά στο Σύμφωνο της Σταθερότητας και της Ανάπτυξης και κατά πόσο ένα μικρό μέλος μπορεί να οδηγήσει στο χείλος της διάλυσης την ευρωζώνη. «Είναι προφανές ότι απαιτούνται σκληρότεροι κανόνες, οι οποίοι πρέπει να επιβάλλονται.», τονίζει και καταλήγει «η ελληνική κρίση και η γερμανική διστακτικότητα θα πρέπει να μας δώσουν ένα μάθημα. Διαφορετικά, ίσως πούμε σύντομα ότι μετά την κρίση είναι πριν από την επόμενη κρίση».

Η Wall Street Journal κάνει λόγο για «ιστορική» συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη και παραθέτει δηλώσεις των Strauss Kahn και Thomsen, με τον δεύτερο να τονίζει ότι πρόκειται για «καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα… Υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη στην πολιτική ελίτ ότι πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός και να μην κάνει πολιτική με αυτό το θέμα.»

Οι Times γράφουν στο δημοσίευμά τους για την Ελλάδα και τα νέα οικονομικά μέτρα: «Βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται οι κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα». Το χάος στην Αθήνα το Σάββατο, με σοβαρές συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας ήταν μόνο μία πρόγευση επισημαίνει ο John Carr που υπογράφει το ρεπορτάζ τονίζοντας τη μαχητικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και τη δέσμευση του κομμουνιστικού κόμματος και άλλων αριστερών οργανώσεων για κινητοποιήσεις.

Για «κληρονόμο που διαχειρίζεται την κληρονομιά» κάνει λόγο ο τίτλος στο άρθρο της Γαλλικής L’Alsace, με αναφορά στο Γιώργο Παπανδρέου, τον «κληρονόμο μίας δυναστείας σπουδαίων ελλήνων αρχηγών», αλλά και την «κληρονομιά» που του άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία απέκρυψε το μέγεθος του δημοσίου χρέους.

Στην ιταλική Corriere della Sera, ο ανταποκριτής από την Αθήνα, Antonio Ferrari, υποστηρίζει ότι ο «Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρήκε τα σωστά λόγια για να κάνει τους συμπατριώτες του να χωνέψουν το σκληρότερο σχέδιο θυσιών από την εποχή των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ένα μήνυμα ξεκάθαρο και τρομερό. Δεν είχαμε εναλλακτική λύση: Ή έτσι ή τη χρεοκοπία, ακόμη και την καταστροφή»