Να σταματήσει τον εποικισμό προκειμένου να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία κάλέσε το Ισραήλ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν και θα πείσουν το Ισραήλ να ψηφίσει νέο μορατόριουμ για τους εποικισμούς.

Ads

«Αν οι εποικισμοί σταματήσουν, τότε δεν έχουμε καμία αντίρρηση να επιστρέψουμε αμέσως στις απευθείας συνομιλίες ώστε να τελειώσουμε με τα σύνορα και την ασφάλεια. Αυτό είναι που ελπίζουμε να συμβεί», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στην Ραμάλα, στο πλαίσιο της επίσκεψης της προέδρου της Φινλανδίας Τάρια Χαλόνεν.

«Δε θα επιστρέψουμε ποτέ στην επιλογή της ειρήνης», τόνισε ο Αμπάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «βάζει εμπόδια και όρους και επιμένει στην κατασκευή οικισμών».

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις των Παλαιστινίων για τις απευθείας συνομιλίες ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι «η λύση των δύο κρατών είναι η καλύτερη επιλογή για το μέλλον του παλαιστινιακού και ισραηλινού λαού. Απλά δεν έχουν καμία άλλη επιλογή».

Ads

Επιπλέον εξέφρασε την πίστη του ότι «οι ΗΠΑ θα επέμβουν για να πείσουν το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς». «Δεν είναι μεγάλο πράγμα αυτό που ζητάμε, αντιθέτως αυτό που ζητάμε αφορά μόνο τους εποικισμούς», τόνισε.