Την πρώτη επίσημη άρνηση στην αμφιλεγόμενη πολιτική Σαρκοζί αποτελεί απόφαση δικαστηρίου της νότιας γαλλικής πόλης Λίλ, με την οποία ακυρώνεται η διαταγή απέλασης επτά πολιτών Ρομά που την περασμένη εβδομάδα εκδιώχθηκαν από ένα κομμάτι γης που είχαν καταλάβει παρανόμως.

Ads

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου, το δικαστήριο απέρριψε το λόγο που δόθηκε από την περιφερειακή εισαγγελία, ότι η παράνομη κατοχή γης αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη.

Η παράνομη παρουσία των Ρομά στη γη αυτή «δεν συνιστά από μόνη της μια σοβαρά μεγάλη απειλή για τα θεμελιώδη συμφέροντα της κοινωνίας και κατ’ επέκταση δεν συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη» έκρινε το δικαστήριο.

Την Παρασκευή, στην πρώτη εξέταση της υπόθεσης, η περιφερειακή εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η παράνομη κατοχή κομματιού γης από τους Ρομά είναι ανθυγιεινή αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως επιχείρημα.

Ads

Δεν είναι προς το παρόν σαφές εάν η απόφαση του δικαστηρίου της Λίλ θα έχει επίδραση και σε άλλους Ρομά που απειλούνται με απέλαση ή είναι μια απόφαση που οδηγεί σε πλήρη αποτυχία την πολιτική του κ. Σαρκοζί, μια πολιτική που ήδη δέχεται επικρίσεις και από πολλά μέλη της ίδιας της κυβέρνησής του.

Στο μεταξύ, εν μέσω των πυρών που δέχεται για την υπόθεση, η γαλλική κυβέρνηση παρείχε σήμερα σχετικές εξηγήσεις προς την Επιτροπή των Βρυξελλών, τονίζοντας ότι «είναι σύννομες με το ευρωπαϊκό δίκαιο οι απελάσεις Ρουμάνων στον τόπο της καταγωγής τους».

«Η πρακτική μας πάνω στο θέμα έδωσε τόπο σε πολλές γραφικότητες, καθώς επίσης και σε απαράδεκτα αμαλγάματα» τόνισε στις παρατηρήσεις του ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, έγινε γνωστό στο τέλος των διαβουλεύσεων που ο αξιωματούχος είχε με τους Επιτρόπους Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων, Βίβιαν Ρέντινγκ και Σεσίλια Μάλμστρεμ.

«Είχα με την Επιτροπή έναν διάλογο εποικοδομητικό, ειλικρινή και σε βάθος» σχολίασε ο κ. Μπεσόν, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Πιέρ Λελούς.

Την ανησυχία της για την αντιμετώπιση των Ρομά στη Γαλλία εξέφρασε προ ημερών η κυρία Ρέντινγκ, καλώντας τις κυβερνήσεις στα κράτη μέλη να «τηρούν τους κανόνες για ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή των ευρωπαίων πολιτών».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπεσόν χαιρέτισε «το θαυμάσιο κεκτημένο της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας 500 εκατ. Ευρωπαίων» στα όρια της ΕΕ, αλλά επισήμανε πως πρόκειται για δικαίωμα “ασκούμενο με προϋποθέσεις, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ασκείται σε συνδυασμό με εμπορία ανθρώπων στα όρια της ΕΕ».