Τους 800 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις στη δυτική πόλη Ντουέκουε της Ακτής Ελεφαντοστού, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Πρακτικά, οι δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά, νικητή των προεδρικών εκλογών και επίσημα αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα, ελέγχουν όλη την επικράτεια της χώρας εκτός από την οικονομική πρωτεύουσα, Αμπιτζάν, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται και σήμερα. Οι δυνάμεις του Λοράν Γκμπαγκμπό, τέως προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, αντιστέκονται ωστόσο από την πλευρά του Ουαταρά μεταφέρουν ότι το «τέλος των μαχών πλησιάζει». Σημειώνεται ότι ΗΠΑ, Γαλλία και ΟΗΕ έχουν ζητήσει από τον Γκμπαγκμπό να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ads

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Αλασάν Ουαταρά ανακοίνωσε πως βρέθηκαν «αρκετοί ομαδικοί τάφοι» στις δυτικές περιοχές της χώρας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο. Υπενθυμίζεται ότι ο Γκμπαμπό παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία στον Ουαταρά, την νίκη του οποίου αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Οι δυνάμεις του Ουαταρά έχουν ξεκινήσει την επίθεση στην Αμπιτζάν, το τελευταίο προπύργιο του Γκμπαγκμπό, η οποία κλιμακώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι στο Αμπιτζάν, κοντά στα σημεία που βρίσκονται οι δυνάμεις του Γκμπάγκμπο ακούγονται πυρά βαρέων όπλων. Κάτοικος της περιοχής αναφέρει ότι στη συνοικία Κοκοντί «ακούγονται πυρά, ο υπόκωφος ήχος των βαρέων όπλων και οι ριπές των αυτόματων» γύρω από την κρατική τηλεόραση RTI, που εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Γκμπαγκμπό, το κτίριο της οποίας βρίσκεται στην περίμετρο όπου είναι επίσης η κατοικία του Γκμπαγκμπό.

Δυνάμεις πιστές στον Γκμπαγκμπό κάλεσαν το στρατό να κινητοποιηθεί για να «προστατεύσει τους θεσμούς της Δημοκρατίας». Ένας στρατιώτης των Δυνάμεων υπεράσπισης και άμυνας (FDS) – δυνάμεις του Γκμπαγκμπό- διάβασε ανακοίνωση στην κρατική τηλεόραση στην οποία ανέφερε πως «οι θέσεις του FDS δέχθηκαν επίθεση από τις ορδές των μισθοφόρων, που υποστηρίζονται από τις δυνάμεις του Onuci, της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, και της γαλλικής δύναμης Licorne».

Ads

Επιθέσεις σημειώνονται και στο στρατόπεδο της χωροφυλακής του Αγκμπάν, με τις δυνάμεις του Γκμπαγκμπό να εξακολουθούν να αντιστέκονται στις επιθέσεις των δυνάμεων του Αλασάν Ουαταρά, ο οποίος έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, ως ο επίσημος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι φοβάται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις του Ουαταρά, κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η ανακοίνωση του ΟΗΕ σημειώνει ότι έχει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τις παραβιάσεις στις περιοχές Γκιγκλό και Νταλοά, όπου φαίνεται ότι έχουν σκοτωθεί και άμαχοι. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι και οι δύο πλευρές ενδέχεται να κατηγορηθούν και να κληθούν να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Επιπλέον, η αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσε ότι στην αρχή της εβδομάδας στο Ντουεκουέ 340 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Μάλιστα, η αποστολή του ΟΗΕ σημειώνει ότι «οι περισσότεροι» εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά. Όμως η αποστολή του ΟΗΕ καταγγέλλει και σφαγές από τις δυνάμεις του Γκμπαγκμπό. «Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους μισθοφόρους του Γκμπαγκμπό προτού καταλάβουν την πόλη» οι δυνάμεις του Ουαταρά, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Συνολικά εκτιμάται ότι 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ντουέκουε, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Από την πλευρά του το Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή του καλεί τον Ουατάρα να εμποδίσει τις δυνάμεις του να προχωρήσουν σε πράξεις αντιποίνων εναντίον των οπαδών του Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν.