Την αισιοδοξία του ότι οι απευθείας συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων «θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μία “σταθερή” ειρηνευτική συμφωνία», εξέφρασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ωστόσο δεν έδειξε πρόθυμος να ικανοποιήσει το αίτημα των Παλαιστινίων για επέκταση της παύσης του εποικισμού στη Δυτική Οχθη και μετά τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ads

Σημειώνεται ότι το αίτημα αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Παλαιστινίους, που προειδοποιούν για άμεση διακοπή των συνομιλιών αν το Ισραήλ ξεκινήσει και πάλι τον εποικισμό.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν η παλαιστινιακή ηγεσία αντιμετωπίσει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, όπως εγώ, μπορούμε να καταλήξουμε σε μία σταθερή συμφωνία, όχι απλώς μία συμφωνία για εκεχειρίες μεταξύ πολέμων», είπε ο Νετανιάχου σήμερα κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την Haaretz.

Ενόψει των συνομιλιών ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, ταξίδεψε αιφνιδιαστικά στο Αμμάν και συναντήθηκε με τον βασιλιά Ιορδανίας Αμπντάλα, ο οποίος θα συμμετάσχει στην εξαμερή διάσκεψη υπό τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, μία ημέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Ads

«Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στους τρόπους διασφάλισης της επιτυχίας στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταξύ παλαιστινίων και ισραηλινών, που πρόκειται να αρχίσουν εκ νέου στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη», αναφέρει ανακοίνωση από τον βασιλιά της Ιορδανίας.

Εκτός από τον Ομπάμα και τον Αμπντάλα, στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ως εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, ο Τόνι Μπλερ.