Αληθινά πυρά χρησιμοποίησαν οι άνδρες των άνδρες των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας την Παρασκευή, προκειμένου να διαλύσουν συγκέντρωση εναντίον της συνεχιζόμενης παρουσίας του στρατού των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος ενός διαδηλωτή και ο τραυματισμός 44.

Ads

Ο νεκρός είναι ένας 23χρονος άνδρας με τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα, ενώ στους 44 τραυματίες συμπεριλαμβάνονται 13 ηγετών φυλών. “Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση διότι έχουν χάσει πολύ αίμα. Επιπλέον το νοσοκομείο δεν παρέλαβε εφόδια που χρειάζεται για τη νοσηλεία τους λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη”, δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Χαγιάτ, επικεφαλής του γενικού νοσοκομείου της Μοσούλης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες έριξαν στον αέρα και κατόπιν στους διαδηλωτές, για να τους εμποδίσουν να φθάσουν στην πλατεία αλ Άχραρ όπου σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση. Η αστυνομία έστησε σημεία ελέγχου σε πολλά σημεία της πόλης, που βρίσκεται περίπου 400 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Η συγκεκριμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι Ιρακινοί έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά κινητοποιήσεων στην πλατεία αλ Άχραρ για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο οι δυνάμεις των ΗΠΑ να παραμείνουν στη χώρα πέραν της ημερομηνίας της προγραμματισμένης αποχώρησής τους, στα τέλη του 2011. Οι υπηρεσίες ασφαλείας, επικαλούμενες “απειλές”, ανακοίνωσαν την Πέμπτη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Μοσούλη μια ημέρα πριν από την διαδήλωση.

Ads

Ας σημειωθεί ότι την Παρασκευή στη Βαγδάτη, επίσης συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές υπό εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, για να αξιώσουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και για να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία και την διαφθορά. Κάλεσαν επίσης να απελευθερωθούν εκατοντάδες φυλακισθέντες που παραμένουν υπό κράτηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες.

Στο Ιράκ παραμένουν περίπου 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας ναύαρχος Μάικ Μάλεν δήλωσαν ότι προτίθενται να εγκρίνουν την παράταση της παρουσίας τους στη χώρα αν το ζητήσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.