Έτοιμη να αρχίσει «ευρείες διμερείς» συνομιλίες με τη Νότια Κορέα εμφανίζεται η Βόρεια Κορέα, ώστε να αμβλύνει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Ads

«Η Πιονγκγιάνγκ με αβροφροσύνη προτείνει να έχει έναν ευρύ διάλογο και ευρείες διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις βορρά-νότου, που βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, η οποία μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ελήφθη στη Σεούλ. Παράλληλα, οι Βορειοκορεάτες δηλώνουν «έτοιμοι να συναντήσουν οποιονδήποτε (το επιθυμεί), οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιονδήποτε τόπο».

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος, Ρόντονγκ Σίνμουν, γράφει σήμερα ότι «οι εντάσεις πρέπει να αμβλυνθούν το ταχύτερο δυνατό».

Μάλιστα, οι ΗΠΑ, πριν από δύο ημέρες, έκαναν λόγο για «αλλαγή τόνου» από τη Βόρεια Κορέα, σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ-Μπακ είχε δηλώσει, την ίδια ημέρα, ότι «η πόρτα για έναν διάλογο με τη Βόρεια Κορέα παραμένει ανοιχτή» και ότι «η Σεούλ είναι έτοιμη να ενισχύσει σθεναρά την οικονομική συνεργασία, αν η Πιονγκγιάνγκ αποδειχθεί ειλικρινής κατά την επανάληψη των σχέσεών τους».

Ads

Επιπλέον, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Κιμ Σουνγκ-Χουάν σημείωσε ότι «οποιαδήποτε επανάληψη των διαπραγματεύσεων των Έξι ( Βόρεια και Νότια Κορέα, Κίνα, ΗΠΑ,Ιαπωνία και Ρωσία) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να γίνει έπειτα από διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας».

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις των Έξι έχουν διακοπεί από τον Απρίλιο του 2009 όταν η Βόρεια Κορέα εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.