Η αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει εξαντλήσει την υπομονή του Αλεξάντερ Ντάουνερ, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στο γεύμα που παράθεσε προς τιμή του στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρέσβης Μουράτ Ερσαβτζί.

Ads

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου έκανε ανασκόπηση των πρωτοβουλιών του για την επανέναρξη των συνομιλιών μετά την «εκλογή» του, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τηρεί αδιάλλακτη στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιδιώκοντας να χαθεί το μομέντουμ για λύση, εμμένει σε αυτό με στόχο για να κατηγορήσει την τουρκική πλευρά.

Γνωρίζοντας αυτή τη στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει τον Νοέμβριο θα επιδιώκει συνέχιση των συνομιλιών χωρίς να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκική πλευρά, πρόσθεσε.

Ο κ. Ερογλου υπογράμμισε ότι με κανένα τρόπο δεν θα φύγει από το τραπέζι των συνομιλιών, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι τον προκαλεί με μηχανορραφίες για να εγκαταλείψει τις συνομιλίες. «Ακόμα και εάν δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα εξευρεθεί ένα αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να δείξουμε ότι επιθυμούμε μια συμφωνία», είπε.

Ads

Όσον αφορά το κεφάλαιο του περιουσιακού, ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι οι τελευταίες προτάσεις που η τουρκική πλευρά υπέβαλε στο γ.γ. του ΟΗΕ έγιναν αποδεκτές και από τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ισχυριζόμενος ότι η αρνητική συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει εξαντλήσει την υπομονή του κ. Ντάουνερ.