Χιλιάδες επιζήσαντες του σεισμού που κατέστρεψε τη L’Aquila της κεντρικής Ιταλίας πριν ένα χρόνο, διοργανάνωσαν σήμερα πομπή στους δρόμους της πόλης που πολλοί φοβούνται ότι είναι καταδικασμένη να γίνει μία σύγχρονη Πομπηία. Δώδεκα μήνες μετά την τεράστια καταστροφή που έπληξε την πόλη εξακολουθεί να μην υπάρχει συνολικό σχέδιο για την αποκατάστασή του ιστορικού της κέντρου. Κάποιες από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα των προαστίων έχουν αρχίσει να λειτουργούν ξανά, ωστόσο το κέντρο της L’ Aquila παραμένει μία πόλη φάντασμα.

Ads

Οι απώλειες του καταστροφικού σεισμού

Τριακόσιοι οκτώ ήταν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του σεισμού των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Περισσότεροι από 1.600 ήταν οι τραυματίες ενώ 60.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι σαν αποτέλεσμα του σεισμού που κατέστρεψε ολόκληρα χωριά. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι απέσπασε αρχικά κάποια θετικά σχόλια καθώς φρόντισε ώστε 17.000 περίπου άνθρωποι να μετακομίσουν από σκηνές σε νεόδμητα συγκροτήματα κατοικιών, ωστόσο, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι ζουν ακόμη σε προσωρινά καταλύματα του Ερυθρού Σταυρού ενώ 7.000 εξακολουθούν να ζουν σε ξενοδοχεία. Χιλιάδες είναι αυτοί που με δικά τους έξοδο βρίσκουν προσωρινά στέγη στην περιοχή. Πολλές χιλιάδες είναι και οι νέοι που μετακινούνται σε άλλες περιοχές της Ιταλίας προκειμένου να κάνουν μία νέα αρχή και δημιουργώντας ένα μικρό κύμα εσωτερικής μετανάστευσης.

Αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό η πολιτεία κινήθηκε βάση σχεδίου για τη διασφάλιση και την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων του ιστορικού κέντρου, στα οποία περιλαμβάνονται διάφορες μεσαιωνικές εκκλησίες και palazzi του 18ου αιώνα. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την πλευρά της κυβέρνησης για το τι προτίθεται να κάνει με τα υπόλοιπα κτίρια, πολλά από τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να επισκευαστούν.