Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολας Μαδούρο ανακοίνωσε πως θα προσφέρει άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην πράκτορα της CIA και σύμβουλο της NSA, που αποκάλυψε το παγκόσμιο πρόγραμμα των ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών. Λίγες ώρες αργότερα και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε πως θα χορηγούσε άσυλο στον Σνόουντεν αν εκείνος το ζητούσε. «Ναι» στη χορήγηση ασύλου λέει και η Νικαράγουα 

Ads

 
Ο Σνόουντεν παραμένει για πάνω από δέκα ημέρες εγκλωβισμένος στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμετίεβο της Μόσχας, όπου προσγειώθηκε μετά την φυγή του από το Χόνγκ Κόνγκ για να αποφύγει τη σύλληψη και την παράδοσή του στις ΗΠΑ.
 
Ο πρώην σύμβουλος της NSA έχει υποβάλλει αίτημα χορήγησης ασύλου σε συνολικά 27 χώρες, αν και οι περισσότερες μέχρι σήμερα είχαν αρνηθεί να του παρέχουν προστασία.
 
«Έχω αποφασίσει να προσφέρω ανθρωπιστικό άσυλο στον νεαρό αμερικανό, Έντουαρντ Σνόουντεν, έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει και να ζήσει στην πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ και του Ούγκο Τσάβες, μακριά από τις διώξεις της ιμπεριαλιαστικής Βόρειας Αμερικής» δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτική ομιλία του, για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.
 
«Τόσο καιρό λέγαμε την αλήθεια για την αμερικανική κατασκοπεία σε όλο τον κόσμο. Ποιος είναι ο ένοχος; Ένας νεαρός άνδρας που καταγγέλλει τα σχέδια των ΗΠΑ ή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ποιος είναι ο τρομοκράτης; Ποιος είναι ο παγκόσμιος εγκληματίας;», πρόσθεσε.  
 
Όμως και πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντάνιελ Ορτέγα, ανακοίνωσε πως «είμαστε ανοιχτοί να χορηγήσουμε άσυλο στον Σνόουντεν. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν θα το κάνουμε με μεγάλη ευχαρίστηση».
 
Οι δύο προσφορές για χορήγηση πολιτικού ασύλου, από Βενεζουέλα αλλά και Νικαράγουα, έρχονται στον απόηχο της συνεδρίαση της UNASUR (Ένωση Χωρών της Λατινικής Αμερικής), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Βολιβία μετά και το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του προεδρικού αεροσκάφους του Μοράλες στη Βιέννη καθώς οι αρχές είχαν υποψίες πως σε αυτό είχε επιβιβαστεί ο Σνόουντεν.
 
Το προεδρικό αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Μόσχα στις 2 Ιουλίου ωστόσο αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη όπου παρέμεινε για 12 ώρες καθώς η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο τους.
 
Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της UNASUR την Πέμπτη συμμετείχαν οι ηγέτες της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, του Ισημερινού, της Ουρουγουάης, της Βολιβίας, αλλά και εκπρόσωποι της Βραζιλίας, της Χιλίας και του Περού.