Ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει στην άρση μερικών περιορισμών που εφαρμόζει για την κυκλοφορία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, προκειμένου να ενθαρρύνει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Ads

«Ύστερα από μια αποτίμηση της κατάστασης ασφαλείας, δύο λεωφόροι στα Εδάφη αναμένεται να ανοίξουν σύντομα για την κυκλοφορία των Παλαιστινίων, μια βορείως της Ραμάλας και μια κοντά στο Μπέιτ Χαγκάι», έναν εβραϊκό οικισμό κοντά στη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού.
 
«Στο πλαίσιο της έναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί να υπάρξουν μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός περιφερειακής Ανάπτυξης Σιλβάν Σαλόμ. Ωστόσο το γραφείο του εκπροσώπου του στρατού διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους μουσουλμάνους με την ευκαιρία του Ραμαζανιού και όχι ένα μέτρο για να ευνοηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.
 
Παράλληλα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μετάσχει αργότερα σήμερα σε συνεδρίαση του κινήματός του, της Φάταχ και μετά θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή διοίκηση, για να εξετάσει τις τελευταίες προτάσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσαν επίσημες παλαιστινιακές πηγές.
 
Ο Κέρι που βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας, αναμένει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης αυτής για να αποφασίσει για τη συνέχιση του ταξιδιού του.
 
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα παρατείνει την επίσκεψή του «έως αργά απόψε στο Αμάν», περισσότερο χρόνο από τον ήδη προγραμματισμένο, μετά τις θετικές ενδείξεις που διαφαίνονται στις προσπάθειές του για την επανάληψη των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Ο Κέρι θα αναχωρούσε νωρίς σήμερα από το Αμάν.
 
Ο Κέρι ο οποίος πραγματοποιεί το έκτο ταξίδι του στην περιοχή από τον Φεβρουάριο που ανέλαβε τα καθήκοντα του, δήλωσε χθες ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών μειώνονται, ύστερα από τις συναντήσεις του την Τρίτη και την Τετάρτη με τον πρόεδρο Αμπάς.