Τη «φυσική ακεραιότητα» του αντιπάλου του Λοράν Γκμπαγκμπό υποσχέθηκε ότι θα προφυλάξει ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, του οποίου οι δυνάμεις φέρονται να βρίσκονται σήμερα «σε μικρή απόσταση από την οικονομική πρωτεύουσα, το Αμπιτζάν». Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ, Γαλλία και ΟΗΕ καλούν τον Γκμπαγκμπό να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι «το Αμπιτζάν βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ανθρωπιστική καταστροφή και είναι στο χείλος του χάους».

Ads

Ο Άλι Κουλιμπαλί πρεσβευτής της Ακτής Ελεφαντοστού στη Γαλλία, διορισμένος από τον Ουατάρα, δήλωσε ότι «ο Ουατάρα υπόσχεται πως θα προφυλάξει τη φυσική ακεραιότητα του αντιπάλου του Λόραν Γκμπαγκμπό». Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης που έχει διορίσει ο Ουαταρά, μιλώντας στο Reuters υποστήριξε ότι «ο Λοράν Γκμπαγκμπό θα παραμείνει μόνο 2-3 ώρες ακόμα στην εξουσία». «Το παιχνίδι τελείωσε για τον Γκμπαγκμπό», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Τσόι Γιουνγκ-τζιν, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην χώρα ανέφερε ότι οι αστυνομικοί και οι φύλακες «εγκατέλειψαν» τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό και απόμειναν για την ασφάλειά του μόνο λίγες ειδικές δυνάμεις που περιβάλλουν οι μισές το προεδρικό μέγαρο και οι άλλες μισές την κατοικία του.

ΗΠΑ, Γαλλία και ΟΗΕ κάλεσαν τον Λοράν Γκμπαγκμπό να αποχωρήσει από τη χώρα. «Οι ΗΠΑ καλούν όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους την προστασία των πολιτών», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζόνι Κάρσον. Ο Κάρσον σημείωσε ότι «η θέση του Γκμπαγκμπό έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, όμως υπάρχει ακόμη καιρός για να παραιτηθεί». Την άμεση παραίτηση του Γκμπαγκμπό ζήτησε εξάλλου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.

Ads

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Βαλερό, τόνισε ότι ο Λοράν Γκμπαγκμπό θα πρέπει να αποχωρήσει άμεσα ώστε να αποφευχθεί το λουτρό αίματος στο Αμπιτζάν, τη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Γκμπαγκμπό θα πρέπει να φανεί «λογικός» και να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του λαού και της διεθνούς κοινότητας. «Πρέπει να ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει μάχη για το Αμπιτζάν και δεν θα υπάρξει λουτρό αίματος. Ο Γκμπαγκμπό θα πρέπει να ακούσει και να φύγει».

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να υπάρξουν «μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Το Αμπιτζάν βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ανθρωπιστική καταστροφή και είναι στο χείλος του χάους», ανέφερε ο Σαλβατόρε Σαγκές, ο υπεύθυνος της οργάνωσης για τη Δυτική Αφρική. «Οι πολίτες κινδυνεύουν άμεσα με μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς οι δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά φτάνουν στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Αμπιτζάν», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Σαγκές.

Νωρίτερα, ο Αλασάν Ουαταρά σε διάγγελμά του, κάλεσε τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Λοράν Γκμπαγκμπό να συνταχθούν μαζί του, «ώστε να μην υποφέρουν κι άλλο». «Υπηρετήστε, επιτέλους, την πατρίδα» ανέφερε στο διάγγελμά του ο Ουαταρά, απευθυνόμενος στις «Δυνάμεις ασφάλειας κι άμυνας». «Συνενωθείτε με τις Νέες δημοκρατικές δυνάμεις, που θα σεβαστούν τα λαϊκά αιτήματα. Όλοι μαζί, όπως το οφείλουμε στους παππούδες και στους πατέρες μας, ας οικοδομήσουμε πρώτη φορά ειρηνικά την Ακτή του Ελεφαντοστού», τόνισε.