Τον Χου Τζιντάο θα υποδεχθεί σήμερα, Τρίτη, στα σκαλιά του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πλέον σημαντική επίσκεψη Κινέζου ηγέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 30 χρόνια, όπως αναφέρει ο Τύπος, δεδομένης της αυξανόμενης στρατιωτικής, οικονομικής και διπλωματικής επιρροής του Πεκίνου.

Ads

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο στον Χου Τζιντάο την Τρίτη στο Λευκό Οίκο παρουσία ολιγομελούς αντιπροσωπείας αξιωματούχων, και την Τετάρτη θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο και επίσημο δείπνο. Ο Κινέζος πρόεδρος πρόκειται επίσης να ταξιδέψει στο Σικάγο για συναντήσεις με την επιχειρηματική κοινότητα.

Η όγδοη συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο δυνάμεων πραγματοποιείται μετά από μία δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από εντάσεις σε διαφορετικά μέτωπα. Στις σινοαμερικανικές σχέσεις έχει επικρατήσει ένταση για ζητήματα από το νομισματικό πόλεμο και τις εμπορικές διαμάχες, έως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ζήτημα της Ταϊβάν.

Με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα θα προωθήσει και θα προβάλλει τα επιτεύγματά της σε ένα βίντεο 60 δευτερολέπτων που θα περνά 300 φορές από τις τεράστιες οθόνες της Τάιμς Σκουέαρ στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Ads

Το βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται ο μπασκετμπολίστας Γιάο Μινγκ, ο πιανίστας Λανγκ Λανγκ, ο αστροναύτης Γιάνγκ Λιουέι, αλλά και απλοί Κινέζοι, προβλήθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα και θα συνεχίσει να προβάλλεται για όλο το μήνα.

Θα μεταδίδεται, επίσης, από το CNN ώς τα μέσα Φεβρουαρίου. «Το βίντεο αυτό έχει στόχο να προωθήσει την εικόνα μιας ευημερούσας και δημοκρατικής Κίνας που αναπτύσσεται και προοδεύει» είχε ανακοινώσει το γραφείο Τύπου της κινεζικής κυβέρνησης όταν παρουσίασε την διαφημιστική εκστρατεία.