Από «τρομοκράτες» δολοφονήθηκε ο ανιψιός του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσέιν Μουσαβί σε ένα επεισόδιο άσχετο με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της περασμένης Κυριακής, υποστηρίζει σήμερα η ιρανική αστυνομία.

Ads

«Ο Σαγιέντ Αλί Μουσαβί, ο οποίος δεν ήταν παρών στις σκηνές της εξέγερσης, δολοφονήθηκε από πυροβόλο όπλο, με το οποίο έβαλαν από παρακείμενη οδό την Κυριακή περί το μεσημέρι άτομα, τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο», τονίζει η αστυνομία σε ανακοινωθέν της, το οποίο δημοσιεύεται στον ιρανικό Τύπο.

«Επιπλέον, αυτός διακομίστηκε με αργοπορία στο νοσοκομείο, γεγονός που τον έκανε να χάσει πολύ αίμα και να καταλήξει. Εξαντλητική έρευνα διεξάγεται για να εντοπισθούν οι τρομοκράτες, οι οποίοι ευθύνονται για το επεισόδιο αυτό», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μαζί με τον ανεψιό Μουσαβί, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ads

Την ίδια ώρα, η Γαλλία ζητά την απελευθέρωση «όλων των ατόμων που κρατούνται άδικα» στο Ιράν, ανάμεσά τους και η αδελφή της τιμημένης με το Νόμπελ Ειρήνης του 2003 Σιρίν Εμπαντί, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.

«Ζητώ από τις ιρανικές αρχές να σέβονται το δημοκρατικό δικαίωμα της έκφρασης των πολιτών και των ιρανικών πολιτικών κομμάτων, να σέβονται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, και να απελευθερώσουν όλους όσοι κρατούνται άδικα», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Κουσνέρ.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν, οι οποίες έχουν προκαλέσει οκτώ νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις, είναι οι μεγαλύτερες και οι πιο βίαιες από εκείνες που είχαν ακολουθήσει τον Ιούνιο την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ .

«Αμερικανο-σιωνιστικό» σενάριο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις» στο Ιράν

«Ένα σενάριο γραμμένο από τους Σιωνιστές και τους Αμερικανούς» αποκάλεσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη την περασμένη Κυριακή ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

«Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν “ένα σενάριο γραμμένο από τους Σιωνιστές και τους Αμερικανούς, που ήταν οι μόνοι θεατές», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA,στο πρώτο σχόλιό του για τις διαδηλώσεις που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Ήταν οι σημαντικότερες και αιματηρότερες διαδηλώσεις μετά από αυτές που ακολούθησαν την πολυσυζητημένη επανεκλογή του στην προεδρία μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

«Το ιρανικό έθνος έχει δει πολλές τέτοιες μασκαράτες. Οι Σιωνιστές(Ισραήλ) και οι Αμερικανοί έδωσαν εντολή για την μασκαράτα», φέρεται να δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ.

Ποινή θανάτου για τους πολιτικούς αντιπάλους ζητά μέλος της ανώτατης ηγεσίας

Ένας εκπρόσωπος του Αγιατολάχ Αλι Χαμενέι, ο οποίος μετέχει στην ανώτατη ηγεσία του Ιράν, με σημερινές δηλώσεις του επισήμανε ότι, οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης «είναι εχθροί του Θεού», οι οποίοι «θα πρέπει να εκτελούνται» σε εφαρμογή της Σαρία, δηλαδή του ισλαμικού ποινικού νόμου. Οι δηλώσεις αυτές μεταδόθηκαν στα δελτία της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν.

«Όποιοι κρύβονται πίσω από τη σημερινή αναταραχή, σε όλη τη χώρα, είναι “μοχαρέμπ”-εχθροί του Θεού-και ο νόμος μας είναι πολύ σαφής, όσον αφορά την τιμωρία των μοχαρέμπ», δήλωσε ο (πιστός στον Αγιατολάχ Χαμενέι) κληρικός Αμπάς βεζ-Ταμπάσι, θυμίζοντας ότι, η Σαρία επιτάσσει ο «μοχαρέμπ» να τιμωρείται με την ποινή του θανάτου.