Ο πρόεδρος του Ιράν Μ. Αχμαντινετζάντ σε παλιότερη επίσκεψή του σε πυρ. εργοστάσιο

Ads

Την καλύτερη εφαρμογή του καθεστώτος των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν θεωρούν αναγκαία τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανησυχώντας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Επιτροπή των κυρώσεων για το Ιράν του Συμβουλίου “πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα για να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την εφαρμογή των κυρώσεων”, δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης για το Ιράν η Αμερικανίδα αναπληρώτρια πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

Σε διαφορετική κατεύθυνση και χωρίς να ζητά νέα μέτρα ο ομόλογός του της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι “η Ρωσία εφαρμόζει ό,τι προβλέπεται στο καθεστώς των κυρώσεων”. “Πιστεύουμε ότι τα μέλη της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτόν τον τομέα”, τόνισε.

Ads

Από την πλευρά τους οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Γερμανίας στον ΟΗΕ συμμερίστηκαν τις ανησυχίες για την αύξηση των παραβιάσεων εκ μέρους του Ιράν και μίλησαν για βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή των υφισταμένων μέτρων. Δεν μίλησαν ωστόσο για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Σημειώνεται πως οι μεγάλες δυνάμεις θεωρούν ότι το Ιράν, παρότι το αρνείται, επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση. Θυμίζουμε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εκδώσει για το Ιράν έξι αποφάσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις συνοδεύονται από οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, μεταξύ τους το εμπάργκο στα όπλα. Αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν υιοθετήσει δικές τους κυρώσεις.

Πάντως, όπως αναφέρεται στην Επιτροπή των κυρώσεων τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι περιπτώσεις κατασχέσεων όπλων και εκρηκτικών στις οποίες εμπλέκεται το Ιράν.