«Η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα. Γι΄αυτό, δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις με έναν ανοιχτό σε όλους διάλογο», δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε 20 περίπου σημεία των εθνικών δρόμων.

Ads

Καλώντας τους αγρότες σε διάλογο η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι το αγροτικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αλλά αφορά όλη την κοινωνία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται “μετ΄ εμποδίων” και από παρακμπτήριους σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων, ενώ με τρακτέρ αποκλείστηκαν και μεθοριακές διαβάσεις, στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ads

Κλειστός είναι από τις 3 το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών. Πολλά τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή αποτρέποντας τη διέλευση των οχημάτων από και προς τη Βουλγαρία. Οι πρώτες ουρές φορτηγών άρχισαν να σχηματίζονται.

Αγρότες από το νομό Κιλκίς από τις 2 το μεσημέρι διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων από την Ελλάδα προς και από την ΠΓΔΜ, αποκλείοντας το μεθοριακό σταθμό Δοϊράνης, που όπως έκαναν γνωστό, θα παραμείνει αποκλεισμένος μέχρι αργά το βράδυ. Επίσης, τρακτέρ παρατάχθηκαν στο τελωνείο Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και οι αγρότες θα αποφασίσουν μέσα στις επόμενες ώρες αν θα κλείσουν ή όχι τη διάβαση, ενώ και στην περιοχή Κορνοφωλιάς υπάρχει δεύτερο μπλόκο.

Εξάλλου, έξω από το κτίριο της Νομαρχίας Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ και μεθαύριο, Τετάρτη, οι αγρότες θα αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, εξελέγη συντονιστική επιτροπή αγώνα, η οποία αποφάσισε να περιμένει μέχρι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, ώστε να προστεθούν και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Στη διάρκεια νέας συνέλευσης θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κόμβου της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της πόλης των Γρεβενών.

Στον κόμβο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής παραμένουν τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι σήμερα το βράδυ θα αποφασίσουν αν θα κλείσουν το δρόμο Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής αγροτών του νομού Φλώρινας. Οι αγρότες θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Κοίλων, ή το μεθοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Επίσης, στη διασταύρωση Βογατσικού Καστοριάς, στην παλιά εθνική οδό Καστοριάς – Κοζάνης, αλλά και στον κόμβο Κρυσταλλοπηγής, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής (στα ελληνοαλβανικά σύνορα) οι διαδηλωτές αγρότες ανοιγοκλείνουν και σήμερα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τους δρόμους.

Στο μεταξύ, τρακτέρ από περιοχές του νομού Καρδίτσας κατευθύνονται στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, όπου συγκεντρώνονται αγρότες από γειτονικούς νομούς και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν. Όπως δηλώνουν εκπρόσωποι των αγροτών, ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης δεν έχει νόημα, αφού παραμένει κλειστή ούτως ή άλλως η δίοδος των Τεμπών.

«Το αγροτικό ζήτημα αφορά όλη την κοινωνία»

Ως ένα ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία και δεν αποτελεί θέμα απλής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην πολιτεία και τους αγρότες, χαρακτήρισε το αγροτικό ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «δεν λύνεται με διμερή διάλογο σε σχέση με μικρά ζητήματα γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Η πολιτική ηγεσία αμέσως προχώρησε σε ανοιχτό διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις».

Επισήμανε δε ότι ήδη ομάδες εργασίας, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επεξεργάζονται τους 8 προτεινόμενους βασικούς άξονες, όπου θα γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή και την εμπορία.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο ανοιχτός διάλογος κορυφώνεται στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, σε συνεργασία με την ΟΚΕ αλλά και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, «προκειμένου να καταλήξουμε σε βασικές πολιτικές που θα εφαρμόσουμε σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση έρχεται να κάνει ρήξεις και συγκρούεται με συμφέροντα, που υπάρχουν παντού σε όλους τους χώρους.

«Όπως ξέρουμε και τι συμβαίνει με τους συνδικαλιστικούς, συνεταιριστικούς χώρους των αγροτών, όπου θα πρέπει να ξαναδούμε πολλά ζητήματα, να υπάρξει εξυγίανση, ώστε όλος ο κύκλος της αγροτικής παραγωγής μέχρι την αγορά και τον καταναλωτή να εξυγιανθεί και να είναι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος», πρόσθεσε.

Ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να προβεί σε χαρακτηρισμό των κινητοποιήσεων, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις «δια της βίας», είπε ότι «εμείς κάνουμε δουλειά ουσίας, ολοκληρώνουμε το διάλογο, θα ανακοινώσουμε μέτρα θετικά προς τους αγρότες».

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές»

Χθες, οι αγρότες της Bορείου Eλλάδος είχαν μια άκαρπη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος διευκρίνισε χθες ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές».

Αναλυτικά, ο κ. Σαχινίδης, συνοδευόμενος από την τοπική βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου επισκέφτηκε το απόγευμα το μπλόκο και συζήτησε με τους συνδικαλιστές τα προβλήματα τους. Είπε ότι το κράτος δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα και υπενθύμισε ότι με δική του υπογραφή δόθηκαν οι ενισχύσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Οι επικεφαλής των αγροτών που ήταν εκεί υπογράμμισαν ότι πρόκειται «για δικά τους λεφτά που θα έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί». Οι αγρότες ζήτησαν να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα της στρατηγικής στο γεωργικό τομέα ενώ υπογράμμισαν ότι τα φουσκωμένα νούμερα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα δεν είναι οικονομικά μεγέθη που απευθύνθηκαν στους αγρότες.

Σε ερώτηση συνδικαλιστή αγρότη αν «υπάρχει περίπτωση να συζητήσει η κυβέρνηση τμήμα από τα 15.000 ευρώ που ενέκρινε η Ε.Ε.;» ο κ. Σαχινίδης απάντησε αρνητικά.

Σύσταση στους αγρότες για σύνεση και λογική απηύθυνε από τη Βέροια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, καθώς τους κάλεσε να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί στις κινήσεις τους για να έχουν και τη συμπαράσταση της κοινής γνώμης.

Αιτήματα των αγροτών, μεταξύ άλλων, είναι η άμεση καταβολή των δικαιωμάτων, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και πάγωμα των χρεών κ.α.

Προσφυγή στην Ε.Ε. από τη Βουλγαρία

Έκκληση την οποία από κοινού απηύθυναν τα υπουργεία Eσωτερικών και Mεταφορών της Bουλγαρίας, βάσει της οποίας οι Bούλγαροι πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Eλλάδα στις επόμενες δέκα μέρες, ώστε να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία από το πιθανό μπλόκο στα τελωνεία.

Tο υπουργείο Mεταφορών της γειτονικής χώρας ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν δίοδο για την ελεύθερη οδική μετάβαση των Bούλγαρων μεταφορέων. Σε ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «η Bουλγαρία θα προσφύγει στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή για να εγγυηθεί τις βασικές ελευθερίες των Eυρωπαίων πολιτών και τις θεμελιώδεις αρχές της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της Kοινότητας.

«Πέρα από αυτά που έχουμε ήδη κάνει διαμέσου των Υπουργείων Γεωργίας και Εξωτερικών, τα οποία αναφέρατε στο δελτίο σας που παρακολουθώ τώρα, αύριο πρωί-πρωί μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογο μου θα ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επειδή, πρώτον, αυτό έχει γίνει προηγούμενο και, δεύτερον, είναι απαράδεκτο εμείς να πληρώνουμε για προβλήματα, τα οποία υπάρχουν σε γειτονική μας χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης της Βουλγαρίας ΒΝΤ.

«Αν το είχε κάνει αυτό η Βουλγαρία, όλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασχολούνταν τώρα μαζί μας. Οπότε εμείς επιμένουμε μέχρι την Τέταρτη, το αργότερο, είτε να ανοίξουν οι (συνοριακοί) σταθμοί, είτε θα ζητήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις όπως και να αποζημιωθούμε για τις απώλειες μας», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Απλώς, η διπλωματικότητα μας, η φιλία μας, η καλή γειτονία μας ήταν για σήμερα. Από εδώ και εμπρός θα είμαστε πολύ πιο απότομοι στο αίτημα οι επιχειρηματίες μας, οι ταξιδιώτες μας να μην παθαίνουν ζημιές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της βουλγάρικης κυβέρνησης.

Συλλήψεις αγροτών που κλείνουν δρόμους ζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θες/νίκης

Παραγγελία να σχηματίζονται δικογραφίες και να γίνονται συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου για όσους αγρότες κλείνουν δρόμους έδωσε σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Η εφαρμογή ανατέθηκε στην αστυνομία με την επισήμανση ότι, ακόμη κι αν δεν επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις για τις συλλήψεις, να σχηματίζονται δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Δείτε επίσης: Στους δρόμους τα τρακτέρ