Επιβίωσε παρόλο που τρεφόταν μόνο με McDonald’s για τις ανάγκες του «Super Size Me», ταξίδεψε στο Τόρα Μπόρα αναζητώντας τον Osama Βin Laden και πέρασε ένα μήνα στη φυλακή για να δημιουργήσει την τηλεοπτική σειρά «30 μέρες». Πρόκειται για τον Morgan Spurlock, τον Αμερικάνο δημιουργό ντοκιμαντέρ και σκηνοθέτη, ο οποίος πέρασε νικηφόρα απ’ όλες τις παραπάνω προκλήσεις προκειμένου να δημιουργήσει τα έργα του. Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ήταν να παρακολουθήσει 440 επεισόδια «The Simpsons» στη σειρά.

Ads

Ο Spurlock δημιούργησε μετά από παραγγελία των παραγωγών της σειρών ένα ντοκιμαντέρ για τη δημοφιλή σειρά, το οποίο πρόκειται να προβληθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο FΟΧ στις 10 Ιανουαρίου. Η αρχική σκέψη του Spurlock ήταν ακριβώς να παρακολουθήσει 440 επεισόδια των Simpsons στη σειρά. Όμως οι Simpsons τον νίκησαν. «Το έκανα για δυο μέρες. Νιώθεις, κυριολεκτικά, ότι το κεφάλι σου θα εκραγεί» παραδέχεται ο ίδιος. Ένα μέρος αυτής της ιδιότυπης προσπάθειας του Spurlock αποτυπώνεται μαζί με την ιστορία της σειράς και τις επιρροές της, στο ντοκιμαντέρ, «Σπέσιαλ – 20 χρόνια Simpsons – Σε 3D! Στον πάγο!».

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, ο Spurlock γνώρισε και συνομίλησε με φανατικούς θαυμαστές της σειράς. Η στάση του απέναντι στη σειρά τον εντυπωσίασε. Σύμφωνα με τους New York Times ο ίδιος δήλωσε «σου μιλάνε και είναι σαν να αναφέρονται σε κάποιον πολύ δικό τους. Μου θύμισαν τους φανατικούς των Beatles».

Ο δημιουργός, Matt Groening και οι παραγωγοί της σειράς James Brooks και Al Jean, υποστήριξαν ότι δεν ανησυχούσαν για το είδος του ντοκιμαντέρ που θα δημιουργούσε ο συχνά δεικτικός Spurlock. «Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά δε νομίζω ότι έχουμε και τίποτα φοβερά μυστικά. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι που δεν θα ήταν υπερβολικά βαρύγδουπο ή σοβαροφανές», δικαιολόγησε την επιλογή τους ο Al Jean.

Ads

Το ντοκιμαντέρ του Spurlock, ωστόσο, δεν αφήνει απ’ έξω τις δύσκολες στιγμές της σειράς. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι Simpsons δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς στα σχολεία – σε πολλά μάλιστα είχαν απαγορευτεί τα μπλουζάκια με τους ήρωες της σειράς – στην καταγγελία κατά της σειράς, στην οποία προχώρησε, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, George Bush, αλλά και στο γεγονός ότι αποσύρθηκε από την τηλεόραση της Βενεζουέλα, καθώς η σειρά θεωρήθηκε ακατάλληλη για τα παιδιά και αντικαταστάθηκε από το Baywatch». Παράλληλα δεν αφήνει εκτός τις αντιδράσεις που είχε ξεσηκώσει η σειρά στη Βραζιλία, όταν το 2002 προβλήθηκε ένα επεισόδιο στο οποίο η χώρα εμφανιζόταν ως κατακλυσμένη από μαϊμούδες και πολύχρωμους αρουραίους.

Οι συντελεστές τις σειράς δεν ενοχλούνται από τις αναφορές αυτές. Σύμφωνα με τον Al Jean, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θεωρούν θετικό το γεγονός ότι εμφανίζονται τέτοιου τύπου κριτικές στο ντοκιμαντέρ. «Πήραμε το ρίσκο, ελπίζοντας ότι σε αντάλλαγμα θα είχαμε κάτι πιο αιχμηρό και ενδιαφέρον και αυτό είναι που έχουμε» τονίζει, υπογραμμίζοντας «Όπου κι αν πας, αν πεις ότι δουλεύεις για τους Simpsons, οι άνθρωποι σε πλησιάζουν. Κι αυτό, η ταινία το αποδίδει πλήρως».