Φορούν μαντίλες, προέρχονται από την Ανατολή και έχουν εξωτικά αραβικά ονόματα. Είναι οι μουσουλμάνοι υπερήρωρες, που έρχονται να καταλάβουν τη δική τους θέση στον κόσμο των κόμικ, και να καταπολεμήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους το «κακό», με τη βοήθεια των εντυπωσιακών υπερδυνάμεών τους.

Ads

Οι μουσουλμάνοι υπερήρωες είναι ευρέως γνωστοί και ως «Ομάδα των 99», αριθμός που σχετίζεται άμεσα με τα 99 ονόματα του Αλλάχ. Ήδη από τον Αύγουστο του 2007 διεκδικούν τη δική τους θέση τον χώρο της ένατης τέχνης. Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», πρωτοκυκλοφόρησαν δωρεάν, ως ένθετο, μαζί με τις αραβικές εκδόσεις των κόμικς της αμερικανικής «Marvel» (Σπάιντερμαν, Κάπτεν Αμέρικα, Θορ, Χουλκ κ.ά.) για να εξελιχθούν άμεσα, μέσα στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας τους, σε «μία από τις 20 κορυφαίες ποπ τάσεις που σαρώνουν την υφήλιο», σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes».

Σήμερα, οι «99» έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, κυκλοφορούν μηνιαίως σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αγορές της υφηλίου (σε ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Γαλλία, Ισπανία κ.ά.) και πουλάνε περίπου 1 εκατ. τεύχη ετησίως, ενώ μόλις την περασμένη Τετάρτη κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, με την ετικέτα της «DC Comics», και το πρώτο από μια ειδική σειρά 6 τευχών στις σελίδες των οποίων οι «99» συμπράττουν με κλασικές αμερικανικές «αξίες», όπως ο Μπάτμαν, ο Σούπερμαν και η Γουόντερ Γούμαν (με ήρωες οι οποίοι υπενθυμίζεται πως έχουν στο παρελθόν επανειλημμένως πολεμήσει ενάντια σε κακούς Άραβες).

Μάλιστα, σύντομα πρόκειται να μετατραπούν και σε σειρά κινουμένων σχεδίων 26 επεισοδίων (από την ολλανδική «Endemol», την εταιρεία πίσω από το «Big Brother») και να προβάλλονται στην αμερικανική τηλεόραση.

Ads

Οι «99» έχουν ως βασική τους αποστολή να βρουν και να ενώσουν τα 99 διαμάντια που έκαναν φτερά από τη Βαγδάτη όταν οι Μογγόλοι εισέβαλαν εκεί το 1258. Στα διαμάντια αυτά εμπεριέχεται ολόκληρη η σοφία του κόσμου. Τα αναζητεί, όμως, και ο κακός, αδίστακτος επιχειρηματίας Ρουγκάλ. Μέχρι στιγμής, από τους 49 άνδρες και 50 γυναίκες που αποτελούν τους μουσουλμάνους υπερήρωες, μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί περίπου 20. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η Μπατίνα η Κρυφή, η οποία φοράει νικάμπ, και η Σαμντά η Άτρωτη.

Παρά το γεγονός ότι οι ήρωες δεν παρουσιάζονται ποτέ να προσεύχονται, ενώ από το κόμικς απουσιάζουν πλήρως οι όποιες αναφορές στη θρησκεία των πρωταγωνιστών, το εν λόγω κόμικ έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε Δύση και Ανατολή. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ η εφημερίδα «New York Post» κάλεσε τους γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους από τη μουσουλμανική «πλύση εγκεφάλου», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν την DC Comics (η οποία ανήκει στον όμιλο της Time Warner) για «προδοσία». Και στη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, το κόμικ απαγορεύτηκε για ένα διάστημα διότι «χλευάζει το Ισλάμ», ενώ πολλοί είναι οι σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι οι οποίοι απορρίπτουν την ιδέα του υπερήρωα υπό την έννοια ότι «μόνο ο Θεός είναι δυνατότερος από τον άνθρωπο».

«Και στις δύο μεριές του Ατλαντικού τείνουν να πιστεύουν πως δουλεύω για κάποιον άλλον. Στην Αμερική, πιστεύουν πως υπηρετώ κάποια κρυφή ισλαμική ατζέντα και πίσω την πατρίδα μου, πως προωθώ κάποια αμερικανικά συμφέροντα», απαντά ο Κουβεϊτιανός δημιουργός των «99», Ναϊφ αλ Μουτάουα.