Ένα φορητό σύστημα αφαλάτωσης που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια ανέπτυξαν ερευνητές του ΜΙΤ, το οποίο μπορεί να αποβεί σωτήριο για περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές. Το νέο σύστημα είναι οικονομικό και λειτουργικό και αναμένεται να προσφέρει άμεσα πόσιμο νερό σε πληγείσες και απομονωμένες περιοχές του πλανήτη.

Ads

Σε επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιπτώσεις τεράστιων φυσικών καταστροφών, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό αποτελεί προτεραιότητα, όπως για παράδειγμα μετά το σεισμό στην Αϊτή τον περασμένο Ιανουάριο. Σε καταστροφές τέτοιας κλίμακας, η δυνατότητα πρόσβασης σε νερό σε τοπικό επίπεδο, με μεθόδους όπως η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων διάσωσης του πληθυσμού.

Ωστόσο, τα συστήματα αφαλάτωσης είναι συνήθως ογκώδη και απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν. Στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης χρειάζονται άμεσοι και λειτουργικοί τρόποι μετατροπής του θαλασσινού νερού σε πόσιμο, με τη χρήση ενός μικρού και φορητού συστήματος που δεν χρειάζεται εξωτερικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του.