Κρητικά Μιτάτα ονόμασαν τον εμπορικό συνεταιρισμό που σύστησαν κτηνοτρόφοι της Κρήτης, οι οποίοι επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν το σύστημα των μεσαζόντων και χονδρεμπόρων.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», οι κτηνοτρόφοι πέτυχαν ήδη να αυξήσουν τα έσοδα των παραγωγών χωρίς να επηρεαστεί η τελική τιμή για τον καταναλωτή, ενώ λόγω της κλειστής αγοράς στο νησί, ήδη ευνοήθηκαν και κτηνοτρόφοι που δεν είναι μέλη του συνεταιρισμού.

Οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να πηγαίνουν πλέον μόνοι τους τα ζώα στα σφαγεία και να πωλούν απευθείας στην αγορά με δική τους ετικέτα, η οποία εγγυάται και την πιστοποίηση προέλευσης των κρεάτων τους. Όλα τα σφάγια που διατίθενται στην αγορά από τα Κρητικά Μιτάτα, φέρουν ειδική αυτοκόλλητη ετικέτα δυο όψεων και μιας χρήσης. Στη μια πλευρά βρίσκεται ο λογότυπος της Ομάδας Παραγωγών και στην άλλη ο κωδικός της κτηνοτροφικής μονάδας απ’ όπου προέρχεται το σφάγιο. Μέσα στο γενικότερο κλίμα των «ελληνοποιήσεων» αρνιών η επιλογή αυτή αποτέλεσε κίνηση-ματ για την εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας και την εγγύηση προς τους καταναλωτές ότι το κρέας που αγοράζουν είναι από την Κρήτη.

Ο συνεταιρισμός πέτυχε όμως και καλύτερες τιμές. Πλέον, από την απευθείας πώληση, το κέρδος ανέρχεται σε 6,70 ευρώ το κιλό. Οι τελευταίες συμφωνίες που είχαν πάρει από τους μεσάζοντες της ελληνικής αγοράς οι κτηνοτρόφοι ήταν στα 4,5 ευρώ. Εν μέσω της κορύφωσης της πασχαλινής αγοράς η κίνησή τους συμπαρέσυρε μοιραία και τους χονδρέμπορους οι οποίοι άρχισαν να δίνουν καλύτερες τιμές στους υπόλοιπους παραγωγούς της Κρήτης ώστε να ανακόψουν την είσοδό τους στο νέο συνεταιρισμό.

Ads

Ο νέος συνεταιρισμός έχει ελάχιστα λειτουργικά έξοδα. Το λειτουργικό κόστος καλύπτεται από την εμπορία των υποπροϊόντων (δέρματα – εντόσθια) ενώ η διαχείριση του κρέατος γίνεται με τη μέθοδο της εκκαθάρισης, δηλαδή από την τιμή της χονδρικής αφαιρείται το κόστος σφαγής και μεταφοράς και η υπόλοιπη καθαρή αξία του κρέατος αποδίδεται ακέραια στον παραγωγό (γύρω στα 6 ευρώ το κιλό), σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Οι κτηνοτρόφοι απευθύνθηκαν αρχικά στους ντόπιους κρεοπώλες, που όμως τους αντιμετώπισαν με δυσπιστία. Αφού τα ελληνικά κρεοπωλεία δεν αγόραζαν τα προϊόντα τους απευθύνθηκαν και εκτός Ελλάδας κλείνοντας συμφωνία με τη γαλλικών συμφερόντων (Carrefour – Μαρινόπουλος) για την αγορά 3.500 αρνιών και κατσικιών την περίοδο του Πάσχα. Ετοιμάζεται επίσης και συμφωνία με Τούρκους ζωέμπορους.

«Τα έχει αυτά ο καπιταλισμός, δεν τον ανακαλύψαμε εμείς», δηλώνουν στο «Δρόμο της Αριστεράς» οι κτηνοτρόφοι των Κρητικών Μιτάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νέου συνεταιρισμού Κώστα Καράτζη, «Η δημιουργία του συνεταιρισμού αναπτερώνει το ηθικό των κτηνοτρόφων της Κρήτης, που έπεσαν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης των ζωεμπόρων της ντόπιας αγοράς οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την οικονομική εξαθλίωση του κλάδου και την αδυναμία προμήθειας ζωοτροφών».