Πέρασε κιόλας μισός αιώνας από μία απόφαση που έμελλε να αλλάξει τον ρου της σύγχρονης ιστορίας. Ήταν 13 Αυγούστου 1961 όταν η Κυβέρνηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας ξεκίνησε την ανέγερση του τείχους του Βερολίνου, του σημαντικότερου συμβόλου του Ψυχρού Πολέμου.

Ads

Σήμερα, σε μία επίσης κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη των “27” και όχι μόνο η Γερμανία ανασύρει από την εθνική της μνήμη μερικές από τις πιο δυσάρεστες και δύσκολες στιγμές. Οι σημαίες από το πρωί κυματίζουν μεσίστιες στο Βερολίνο και σε ολόκληρη τη χώρα θυμίζοντας τα δεινά μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής.

Υπολογίζεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να περάσουν το Τείχος είναι τουλάχιστον 136. Πρώτο θύμα ήταν ο νεαρός Γκίντερ Λίτφιν (24 Αυγούστου 1961) και τελευταίο ο Κρις Γκέφροϋ (6 Φεβρουαρίου 1989).

Τελετή μνήμης
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο σημείο της λεγόμενης ζώνης του θανάτου, στην Bernauer Strasse του Βερολίνου, πολιτικοί, αυτόπτες μάρτυρες αλλά και ενώσεις θυμάτων του τείχους υπογράμμισαν την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση για ελευθερία και την εναντίωσή τους σε κάθε μορφή εξτρεμισμού.

Ads

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Κρίστιαν Βουλφ κάλεσε την γερμανική κοινωνία να είναι πιο ανοιχτή. «Ο καθένας στη χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται ελεύθερα» τόνισε ο Βουλφ, θυμίζοντας τις οικογένειες και τις φιλίες που «διαίρεσε» το τείχος.

Στην τελετή παρευρέθηκε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Η παρουσία της σηματοδοτεί και την επιστροφή στα καθήκοντά της μετά από διακοπές τριών εβδομάδων με το μεγάλο ραντεβού να είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζύ.