Τον περασμένο μήνα υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ, με την οποία ο Αμερικανικός στρατός θα διπλασιάσει την αξία του έκτακτου στρατιωτικού εξοπλισμού που είναι αποθηκευμένος στο έδαφος του Ισραήλ ενώ στο Ισραήλ θα επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά πολεμοφόδια σε περίπτωση κατάστασης ανάγκης, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Defense News.

Ads

Η Έκθεση που συντάχθηκε από την Barbara Opall-Rome, ανταποκρίτρια του περιοδικού στο Ισραήλ, υποστηρίζει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ τον περασμένο μήνα, θα ανεβάσει την αξία του στρατιωτικού στα 800 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή είναι η τελική φάση μίας πορείας που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν με σκοπό να καθορίσει τον τύπο και την ποσότητα των αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών που αποθηκεύονται στο Ισραήλ, και αποτελεί μέρος της προσπάθειας των Αμερικανών να αποθηκεύουν όπλα σε περιοχές όπου ο στρατός της ίσως χρειαστεί να αναλάβει δράση και σε αντιστάθμισμα επιτρέπει στους συμμάχους της να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Γενικό Ofer Wolf, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας και διοικητικής μέριμνας του Ισραηλινού Επιτελείου Στρατού και από τον Andy Brown, διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού.

Ads

Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε το 1990, όταν οι ΗΠΑ αποθήκευσαν 100 εκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ, 12 χρόνια μετά την πρώτη φορά που έβαλαν σε εφαρμογή την τακτική αποθήκευσης όπλων στο έδαφος σημαντικών τους συμμάχων, αρχής γενομένης από την Νότια Κορέα. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, η νέα συμφωνία των ΗΠΑ με το Ισραήλ, οφείλεται στην δέσμευση που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ να προστατεύουν το Ισραήλ αλλά και στην κατανόηση των αλλαγών όσον αφορά τις οικονομικές συνθήκες και τον πληθωρισμό, δεδομένα που έχουν περιορίσει την διαθεσιμότητα όπλων προς το Ισραήλ.

Τα νέα όπλα που ήδη αποθηκεύτηκαν στις αποθήκες του Ισραήλ είναι βλήματα, θωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά αέρος, πυροβόλα όπλα. Άλλωστε, η συμφωνία έρχεται τη στιγμή που το ισραηλινό επιτελείο στρατού έχει κρίνει ανησυχητικά χαμηλά τα αποθέματα οπλισμού της χώρας λόγω των απωλειών που δημιούργησε ο Δεύτερος Πόλεμος στο Λίβανο το 2006.

Πηγή: haaretz