Μήνυμα προς την αντιπολίτευση έστειλε ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας, ο οποίος δήλωσε οι αρχές δεν θα ανεχθούν άλλες διαδηλώσεις. «Η περίοδος της ανοχής πέρασε. Θα ενεργήσουμε με περισσότερη αυστηρότητα εναντίον οποιουδήποτε θα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις και θα επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον των ατόμων αυτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εσμαΐλ Αχμάντι Μογαντάμ.

Ads

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ιρανό επικεφαλής της αστυνομίας, κατά τις διαδηλώσεις της Κυριακής –οι οποίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση- στοίχησαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους- περισσότεροι από 500 διαδηλωτές συνελήφθησαν, 300 από τους οποίους κρατούνται ακόμη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι και άλλες υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Πληροφοριών και το σώμα των Μπασιντζί, προχώρησαν επίσης σε συλλήψεις και ο οριστικός αριθμός των συλλήψεων θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Για ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν ετοιμάζεται η Ουάσινγκτον

«Συγκλονισμένη από τους νεκρούς, τους τραυματίες και τις συλλήψεις στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στο Ιράν», δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι. Η ίδια κάλεσε με ανακοίνωσή της την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει τη χρήση «υπερβολικής βίας εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της βίας… οι διαθέσιμες μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και το παραστρατιωτικό σώμα των Μπασιντζί έκαναν χρήση υπερβολικής βίας».



Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν την ενίσχυση των κυρώσεων «εναντίον ορισμένων στοιχείων της ιρανικής κυβέρνησης που ενέχονται στην καταστολή των διαδηλώσεων, σε μία ένδειξη σκλήρυνσης της στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τεχεράνη», σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.


Ads

«Δέκα μήνες αφού ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε προθεσμία ενός έτους στο Ιράν ώστε να αναγκασθεί να αναλάβει δεσμεύσεις ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα», η Ουάσινγκτον βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη επιλογή, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο συντάκτης του οποίου επικαλείται δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που δεν κατονομάζονται.

Μεταξύ των πιθανών στόχων των κυρώσεων περιλαμβάνεται το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του ιρανικού καθεστώτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Στόχος των κυρώσεων είναι να υποχρεωθεί η κυβέρνηση της Τεχεράνης να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά η τιμωρία της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τον λαό της», αναφέρει η Washington Post.