Στα ίχνη όσων από τους 50 δεσμοφύλακες του Άουσβιτς βρίσκονται ακόμη εν ζωή, βρίσκονται οι γερμανικές Αρχές, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel». Στόχος είναι η ποινική τους δίωξη με την κατηγορία της συνέργειας σε δολοφονία.

Ads

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η υπηρεσία που έχει συσταθεί στη Γερμανία για τον εντοπισμό και τη δίωξη εγκληματιών πολέμου της ναζιστικής εποχής πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να κινήσει τις διαδικασίες για έρευνα σε βάρος 50 ατόμων που έχει θεωρηθεί ότι εργάζονταν ως δεσμοφύλακες ή επόπτες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Νομικός αξιωματούχος της υπηρεσίας, η οποία εδρεύει στο Λούντβιχσμπουργκ, επιβεβαίωσε ότι οι ερευνητές έχουν στη διάθεσή τους τα ονόματα και τα στοιχεία διαμονής των υπόπτων.

Διασκορπίστηκαν σε όλη τη Γερμανία και η ηλικία τους είναι γύρω στα 90, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ο ίδιος ανέφερε ότι, μετά την πολύκροτη δίκη του Ντέμιανουκ θεωρείται πιθανό να έχουν επιτυχία δίκες εις βάρος δεσμοφυλάκων ακόμη και ελλείψει μαρτύρων που να αποδεικνύουν συνέργεια.

Ads