Παρά τις προσπάθειες της Ρηγίλλης να κατεβάσει τους τόνους και να περιορίσει τις αντιδράσεις που δημιούργησε στο εσωτερικό του κόμματος το πρόσφατο άρθρο του πολιτικού φίλου του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλου Κρανιδιώτη, δηλώσεις τόσο του ίδιου του αρθρογράφου, όσο και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δημιουργούν νέες εντάσεις. Κι όλα αυτά λίγες μέρες μόλις πριν την ανακοίνωση των διαρθρωτικών αλλαγών στη δομή του κόμματος που έχει προαναγγείλει ο πρόεδρός του, δηλαδή σε μια περίοδο που απαιτείται εσωκομματική ενότητα.

Ads

«Οι καιροί που ήδη ήρθαν, η Πατρίδα, απαιτούν ιδεολογικούς μαχητές κι όχι ντιντήδες, απαιτούν σημαιοφόρους κι όχι κομψευόμενους διαδρομιστές» είχε γράψει στο άρθρο του ο δικηγόρος Φ. Κρανιδιώτης, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Επιπλέον, επέκρινε με σκληρή γλώσσα την πολιτική του μεσαίου χώρου, χαρακτηρίζοντας την τακτική των κυβερνήσεων Καραμανλή ως “αυτισμό.”

«Η άποψή μου είναι σκληρή γιατί η εποχή είναι σκληρή» εξήγησε ο ίδιος αργότερα στον ΣΚΑΙ και απαντώντας στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν τόνισε πως το κείμενό του αφορούσε όλο το πολιτικό φάσμα και τις πολιτικές συμπεριφορές και πως δεν στράφηκε κατά του Κώστα Καραμανλή.

Αντιδράσεις από γαλάζια στελέχη

Δεν συμμερίζονται, όμως, όλα τα στελέχη της ΝΔ την άποψη του κ. Κρανιδιώτη, τόσο σε ό,τι αφορά την παρέμβασή του αυτή καθεαυτή, όσο και το περιεχόμενο της κριτικής που εξέφρασε. Αντιθέτως, φέρονται να ζητούν από τον πρόεδρο του κόμματος να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις αυτές και προβληματίζονται για τη χρονική συγκυρία που επέλεξε ο πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά για να δημοσιοποιήσει ένα τέτοιο άρθρο.

Ads

«Το έχω πει στον Σαμαρά, το λέω και πάντα. Τους βασιλείς τους γκρεμίζουν οι βασιλικότεροι του βασιλέως, αυτοί που δηλώνουν επάγγελμα κολαούζοι», είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς δεν επηρεάζεται από φιλοδοξίες, και «έχει αρκετό μυαλό, ισχυρή προσωπικότητα και δεν θα ακούσει τους κολαούζους.»

Το στίγμα της παράταξης και του κόμματος το δίνει ο πρόεδρος, επεσήμανε με τη σειρά της η τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Ελίζα Βόζενμπεργκ, κρατώντας αποστάσεις από τις απόψεις του κ. Κρανιδιώτη. «Αυτό με το οποίο διαφωνώ σε επίπεδο κριτικήςείναι όταν είναι άδικη, όταν είναι προσωπική επίθεση και όταν δεν έχει επιχειρήματα. Η αρθρογραφία είναι μακράν αυτής της λογικής…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, ο σύμβουλος για θέματα επικοινωνίας και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, δημοσιογράφος κ. Γ. Χαρβαλιάς έγραψε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «οι αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα που δίνουν το στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπορεύονται από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. και όχι από κάποιο μυστηριώδες συλλογικό όργανο.» «Την τελική ευθύνη της σύνθεσης των απόψεων που θα οδηγήσουν στις μεγάλες αποφάσεις την έχει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ», τόνισε.
«Οταν δεν παράγεται πολιτική, τότε μοιραία οι αρθρογράφοι καλύπτουν το κενό» γράφει σε άρθρο του σε ιστοσελίδα ο παλιός συνεργάτης του κ. Δημ. Αβραμόπουλου και στενός φίλος του αντιπροέδρου της ΝΔ, κ. Χ. Παυλίδης. «Κανείς δεν θα έδινε σημασία στις απόψεις του (σ.σ. του κ. Κρανιδιώτη) αν δεν ήταν φίλος και συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά» επισημαίνει.

Νέες δηλώσεις Κρανιδιώτη και η «διαρροή» της Ρηγίλλης

«Ο Φ. Κρανιδιώτης δεν έχει επίσημη θέση στο κόμμα της ΝΔ», «δεν είναι σύμβουλος του κ. Αντώνη Σαμαρά» και «είναι ένα απλό μέλος του κόμματος που επικοινωνεί τις απόψεις του» έσπευσε να «διαρρεύσει» η Ρηγίλλης σε μια προσπάθεια να λήξει το θέμα.

Και μπορεί, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, κάποιοι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θεώρησαν τη διαρροή αυτή ως αποστασιοποίηση του κ. Σαμαρά από τον πολιτικό του φίλο και το Δίκτυο 21, ο ίδιος, όμως ο δικηγόρος δεν αφήνει τέτοια περιθώρια. Εξάλλου, «δεν θα νερώσει το κρασί του» στις επιλογές του για τις αλλαγές, όπως έχει χαρακτηριστικά δηλώσει.

Ότι συζήτησε τις απόψεις που διατυπώνονται στο άρθρο με τον Αντώνη Σαμαρά, αποκάλυψε χθες ο κ. Κρανιδιώτης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «μέχρι στιγμής με έχουν συγχαρεί τέσσερις βουλευτές. Χθες το βράδυ μίλησα για πάρα πολύ ώρα με τον κ. Σαμαρά. Αυτές τις επιθέσεις και οι κριτικές που λέτε εγώ δεν τις έχω δει και δεν τις έχω ακούσει.»

Επιπλέον, ο ίδιος φαίνεται να είναι πεπεισμένος να συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις του για τις πολιτικές επιλογές και την ιδεολογία που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, με νέο του άρθρο με τίτλο «Οι Μουσαφιραίοι», ο Φ. Κρανιδιώτης παρενέβη χθες και στο δημόσιο διάλογο για το μεταναστευτικό. Με αιχμηρό τρόπο, αναφέρθηκε στη λαθρομετανάστευση και σημειώνει ότι «οι γειτονιές μας και οι δημόσιοι χώροι υφίστανται ένα βίαιο εποικισμό.»

Η λύση για τον ίδιο είναι μάλλον απλή. «Σφράγισμα των συνόρων, επί τόπου ανάσχεση με την άσκηση της απαραίτητης βίας, μαζικές συλλήψεις, κράτηση σε στρατόπεδα και απελάσεις», ενώ κατηγόρησε την Τουρκία για προσπάθειες αποσταθεροποίησης τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης στο σύνολό της με «όπλο» τους λαθρομετανάστες.