Έξι στους δέκα τάσσονται υπέρ του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ενώ πέντε στους δέκα πιστεύουν ότι η Ελλάδα δε θα καταφέρει τελικά να αντιμετωπίσει μόνη της το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με το έκτακτο Βαρόμετρο της Public Issue για τον Σκάι στον απόηχο των εξαγγελιών Παπανδρέου. Ακόμα, έξι στους δέκα θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Ads

Συγκεκριμένα, σχεδόν επτά στους δέκα συμφωνούν με την περικοπή επιδομάτων στο δημόσιο, το «πάγωμα» των προσλήψεων και των μισθών. Το 61% διαφωνεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το 69% με την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και το 51% με την επιβολή νέων φόρων.

Η συντριπτική πλειοψηφία (94%) θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μεγάλο, το 83% ανησυχεί γι΄ αυτό, ενώ 59% θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους.

Το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, 62% ότι είναι ικανή να την αντιμετωπίσει και 60% πιστεύει ότι το νέο πρόγραμμα θα έχει αποτέλεσμα. Ωστόσο, στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα οι γνώμες είναι μοιρασμένες. 52% απαντά ότι μάλλον μπορεί και 46% ότι μάλλον δεν μπορεί. Ως προς την προτίμηση της χώρας δανεισμού, το 25% απαντά ότι δε γνωρίζει, 17% προτιμά να δανειστούμε από τη Γερμανία, 15% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 9% από την Κίνα.

Ads

Τέλος, το 58% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται το Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη διαχείριση των προβλημάτων, 55% το Γιώργο Παπανδρέου και 42% τη Λούκα Κατσέλη, ενώ 58% θεωρεί σωστή τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος της ΝΔ στα θέματα της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:
Συντονισμένη επίθεση κατά του ευρώ καταγγέλλει ο Παπανδρέου