Για συντονισμένη επίθεση κατά του ευρώ, η οποία πλέον περιλαμβάνει ως στόχους, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, έκανε λόγο σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ads

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα θέματα αυτά, από την πρώτη μάλιστα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μετείχε, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι, μετά τη χώρα μας, θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ.

Αναφερόμενος στην στοχοποίηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη υπόθεση και πρότεινε ως λύση τη συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη πάνω σ’ αυτό το θέμα. Είπε επίσης ότι θα θέσει το θέμα στον Γάλλο ομόλογο του Νικολά Σαρκοζί.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα τόνισε πως η Ελλάδα στάθηκε φερέγγυα στις υποσχέσεις της παίρνοντας πρόσθετα μέτρα πήραμε μέτρα.

Ads

Στην πρωϊνή ομιλία του στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη, εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα για να βγει απο την κρίση και την ύφεση.

Αντιπαράθεση Ππακωνσταντίνου – Τσίπρα για το ευρωομόλογο

Έντονη αντιπαράθεση είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με επίκεντρο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε την πρόταση του κ. Τσίπρα για έκδοση ευρωομολόγου, υπογραμμίζοντας πως «κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα ότι η χώρα μας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της» και τον κατηγόρησε για λάθος τακτική και για προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

«Απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, που δέχεται η Ελλάδα, λόγω του μεγάλου ελλείμματος αξιοπιστίας της αγοράς της δεν μπορεί σήμερα να σηκώσει τη σημαία του ευρωομόλογου. Θα έστελνε ένα σήμα ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της. Η χώρα μας έχει εκπονήσει το Σχέδιο Σταθερότητας που πήρε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα την πάρει και από το Συμβούλιο Υπουργών. Αφορά μείωση δαπανών και αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Μπορούμε μόνοι μας να τα βγάλουμε πέρα και οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα εκλαμβανόταν, ως δικαιολογία, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να τα καταφέρει. Η Ελλάδα όμως μπορεί και θα τα καταφέρει», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Από την άλλη πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα είναι με τους τραπεζίτες, ή με την κοινωνία, και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σύγκλιση με το ΛΑΟΣ. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για αθέτηση όλων των προεκλογικών της δεσμεύσεων «με τρόπο, που υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων», και είπε ότι «μεταχειρίζεται τους θεσμούς με επικοινωνιακή λογική, όπως έδειξε με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς».

«Ο Ασθενής είναι κλινικά νεκρός»

Με τη φράση «ο ασθενής είναι κλινικά νεκρός» περιέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την οικονομική κατάσταση της χώρας, σε συνέντευξη του στον ρ/σ ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενος στα παιχνίδια κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα κρίσιμο λάθος καθώς χρησιμοποίησε την Ελλάδα για να πιέσει άλλες χώρες. Επίσης κάλεσε τους τραπεζίτες «να μην κλαίνε» -όπως είπε- καθώς έχουν κερδίσει πάρα πολλά.

Ανησυχεί για τα νέα μέτρα η ΕΣΕΕ

Την έντονη ανησυχία της για τα νέα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της κρίσης εξέφρασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολές της προς το γραφείο του Πρωθυπουργού, στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως αβναφέρει στην επιστολή της η ΕΣΕΕ, «η κρίση είναι η σοβαρότερη που έχει αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία από την εποχή της Μεταπολίτευσης και που η αντιμετώπισή της απαιτεί ευρύτατες συναινέσεις και όχι αιφνιδιασμούς».

Επισημαίνει επίσης ότι: «Αναφορικά με την ουσία και το περιεχόμενο των μέτρων, ο εμπορικός κόσμος της χώρας θεωρεί ότι η στήριξη προς αυτά θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την ταυτόχρονη συγκρότηση ενός σαφούς αναπτυξιακού σχεδίου. Η αποκλειστική μέριμνα για την διευθέτηση του Δημοσίου Χρέους, χωρίς την ύπαρξη μίας αναπτυξιακής προοπτικής, σε μεγάλο βαθμό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εισοδημάτων και κατ’ επέκταση σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης».

«Ευελπιστούμε, ότι έστω την τελευταία ώρα και πριν την εξειδίκευση των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων θα μας δοθεί τουλάχιστον η δυνατότητα άμεσης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, ώστε τα τελικά μέτρα να κινηθούν σε ρεαλιστικά και εφικτά για κάθε Έλληνα επίπεδα», καταλήγει.