Σε προσομοίωση χρεοκοπίας της Ελλάδας προβαίνει η Deutsche Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times Deutschland. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε για τη γερμανική τράπεζα ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης κρίσεων της τράπεζας Hugo Bänziger υποστήριξε ότι η Deutsche Bank είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει σε ικανοποιητικό βαθμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτός, βεβαίως, από την περίπτωση που θα κατέρρεαν οι αγορές και η κρίση επεκτεινόταν και σε άλλες χώρες. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός διαψεύδει εκ νέου της φήμες περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην ύπαρξη κοινωνικού κράτους.

Ads

Στο δημοσίευμα των Financial Times Deutschland εκφράζεται επίσης η απορία για τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να προβληθεί η εν λόγω προσομοίωση, ενώ δηλαδή είναι νωπή ακόμη η απόφαση χορήγησης δανείων ύψους 110 δις. € ακριβώς για αποτραπεί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η τράπεζα επιμένει σταθερά στη γραμμή του προέδρου της Josef Ackermann, διατηρώντας τις αμφιβολίες της ως προς τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας. Από την πλευρά τους, αναλυτές χαρακτηρίζουν «απροσδόκητη» και «ασυνήθιστη» την κίνηση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι καμιά άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα δεν έχει επεξεργαστεί μέχρι τώρα δημοσίως ένα τέτοιο σενάριο.

Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal επικεντρώνεται στην αύξηση των φημών περί χρεοκοπίας και επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται εξαιρετική προσοχή από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πωλήσει ή να αγοράσει κανείς ελληνικά παράγωγα, αλλά η τεχνητή καταστροφολογία δεν αποτελεί έναν από αυτούς.

Ads

Η Wall Street Journal αναφέρει επίσης χαρακτηριστικά ότι οι εκπρόσωποι Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών «έχουν κουραστεί να εκδίδουν ανακοινώσεις διάψευσης».

«Πολλοί παίκτες στην αγορά γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά, αναφορικά με τη συνεχή φημολογία που περιβάλλει την Αθήνα. Κάποιοι υποψιάζονται ότι οι φήμες ξεκινούν από χρηματιστές που έχουν συμφέρον να προωθήσουν ανάλογες θέσεις. Δυστυχώς όμως, οι επενδυτές θα συνεχίζουν να συναλλάσσονται βασιζόμενοι σε φήμες που είτε περιέχουν κάποια αληθινή πτυχή είτε κάποια πτυχή αναστάτωσης που μπορεί να δημιουργήσει πανικό» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει πλέον από χρεοκοπία, ζητώντας παράλληλα από την Ευρώπη να μην προβεί σε εξοντωτικές οικονομίες, αλλά να επενδύσει για την ανάπτυξή της και, προκειμένου να αποκτήσει πόρους, να θεσπίσει φόρους χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να προχωρήσει στην έκδοση Ευρωομολόγων.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές -μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, στη γεωργία, στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αλλά και με τον μεγάλο αριθμό άριστα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, δυνατότητες που άφησαν ανεκμετάλλευτες και δεν επένδυσαν σε αυτές, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκαλώντας πολλά χρέη χωρίς τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η απειλή κινδύνου απώλειας της δουλειάς, της σύνταξής τους και του ευρώ, με την οποία ζουν εδώ και οκτώ μήνες οι Έλληνες που ταράζονται από φημολογίες και φόβους» σημειώνει ο Γ. Παπανδρέου και προσθέτει πως «πέρα από τις μειώσεις στη δημόσια διοίκηση και στα χρέη σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων από την Ευρώπη και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος».

Επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα και συνεργάστηκε, «η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πραγματική και ήταν πολύ βασικό να γίνει αυτό ορατό, καθώς πολλές διακυμάνσεις οφείλονταν στον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να αντιδράσει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την άποψη πως μέσα στους περασμένους μήνες υπήρξε πληθώρα δυσκολιών, αλλά η περίοδος των αποφάσεων για τη λιτότητα ήταν η σκληρότερη. «Όμως, από την άλλη πλευρά, ορισμένες φορές απαιτείται η λήψη δύσκολων αποφάσεων» καταλήγει.

Χθες, Παρασκευή, ο Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε και πάλι τις φήμες περί πτώχευσης. «Ζητάμε τον αναγκαίο σεβασμό και ηρεμία ώστε να κάνουμε την δουλειά μας κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πολίτες μας να μην τρομοκρατούνται κάθε μέρα με φήμες για απώλεια των χρημάτων τους, για επιστροφή στην δραχμή και για έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτά είναι ανοησίες, και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνες (πρακτικές) καθώς υπονομεύουν τις προσπάθειες μας να προχωρήσουμε τις αλλαγές στην χώρα μας» υπογράμμισε.