«Ποιος ξέρει, ίσως η Ελλάδα να ηγηθεί μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ατζέντας μεταρρυθμίσεων, ούσα η πρώτη (που μπήκε σε αυτές λόγω της κρίσης) και ούσα η πρώτη που θα εξέλθει (από την κρίση)» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών, στη Βιέννη. Εμφανίστηκε κατηγορηματικός για την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 5,5% το 2010, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη καθώς και το ενδεχόμενο πτώχευσης.

Ads

«Ζητάμε τον αναγκαίο σεβασμό και ηρεμία ώστε να κάνουμε την δουλειά μας κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πολίτες μας να μην τρομοκρατούνται κάθε μέρα με φήμες για απώλεια των χρημάτων τους, για επιστροφή στην δραχμή και για έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτά είναι ανοησίες, και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνες (πρακτικές) καθώς υπονομεύουν τις προσπάθειες μας να προχωρήσουμε τις αλλαγές στην χώρα μας», υπογράμμισε.

«Θεωρίες για πτώχευση, «κουρέματα» και έξοδο από την ευρωζώνη δείχνουν σημαντική έλλειψη ιστορικής προοπτικής και κατανόησης των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «τραγική κατάσταση που κληρονομήσαμε», επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι φτωχή αλλά υπήρξε κακοδιαχείριση με ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα, αιχμάλωτο συμφερόντων και προνομίων και με ένα αναποτελεσματικό, τεράστιο, διεφθαρμένο και γραφειοκρατικό κράτος.

Ads

Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα για «κοινωνική αναταραχή» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός είναι περήφανος λαός και θέλει αλλαγές και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις «σήμερα» δείχνουν πως αν είχαμε εκλογές θα κερδίζαμε με 45%, δηλαδή καλύτερα από τις προηγούμενες, το 55% των Ελλήνων στηρίζει το πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως δεν τον ενδιαφέρει αν αυτή θα είναι η μοναδική του πρωθυπουργική θητεία, «έκανα ότι πίστευα πως ήταν αναγκαίο για να σώσω την Ελλάδα από την καταστροφή και θα κάνω ότι χρειαστεί για πάει η χώρα μου μπροστά και να βγει από την κρίση».