Δεν συμμετέχουν οι καθηγητές στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιείται σε ένδειξη συμπαράστασης στην απόφαση επιστράτευσής τους. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, «οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, γιατί θεωρούμε κοροϊδία αυτό που συμβαίνει». Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης εκπαιδευτικοί προπηλάκισαν τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Αντώνη Αντωνάκο, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου στα Προπύλαια. Αποφασίζουν την Τρίτη οι ΕΛΜΕ για την απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Ads

«Ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την Παρασκευή ώστε να σηματοδοτήσει την αντίδραση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την επιστράτευση. Δεν το έπραξε. Οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν αύριο στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, γιατί θεωρούμε κοροϊδία αυτό που συμβαίνει. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες μας για να καταγραφεί η άποψη του κλάδου, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απεργία», δήλωσε στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.
 
Παράλληλα η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «η άρνηση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει πανελλαδική απεργία την Παρασκευή (17/5) αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας».

Οι δηλώσεις του κ. Παπαχρήστου προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για κάλεσμα σε απεργοσπασία. «Καταγγέλλουμε το ανοιχτό κάλεσμα σε απεργοσπασία όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Αυτοί που καλούν τον κόσμο να μη δώσει την απεργιακή μάχη ενάντια στην επιστράτευση και να μπει στα σχολεία δήθεν με το κεφάλι ψηλά , δηλαδή με το κεφάλι χαμηλά, είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον κλάδο. Όλοι αύριο στην απεργία και στις γενικές συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα», τόνισε
 
Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση της Δευτέρας με αντικείμενο τον καθορισμό της στάσης της έναντι της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για σήμερα και 4ωρης στάσης εργασίας για την Πέμπτη. Παράλληλα, διοργάνωσε σήμερα το πρωί συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στη διάκρεια του οποίου εκπαιδευτικοί προπηλάκισαν τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Αντώνη Αντωνάκο.

«Ήρθαμε εδώ όντας απεργοί σήμερα, γιατί απεργούμε πάντα, να καταγγείλουμε την απεργοσπαστική απόφαση της ΑΔΕΔΥ και το άδειασμα των καθηγητών», δήλωσε δάσκαλος από το Αιγάλεω, ο οποίος συμμετείχε στη διαμαρτυρία, διευκρινίζοντας ότι είναι επίσης γονιός παιδιού που δίνει πανελλαδικές. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, διοργάνωσε το πρωί και το ΠΑΜΕ.
 
«Με αυτήν μας την κινητοποίηση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας, να ακυρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.

Ads

Στο μεταξύ, όλες οι ΕΛΜΕ πραγματοποιούν σήμερα γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασιστεί η υιοθέτηση ή μη της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Προχωρά η επιστράτευση

 
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επίδοση των περίπου 88.000 φύλλων πορείας στους καθηγητές. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας η επίταξη θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 12:00 και θα διαρκέσει έως την έκδοση νεότερης απόφασης.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης που θα λάβουν οι ΕΛΜΕ την Τετάρτη στις κατά τόπους συνελεύσεις τους.
 
Απαντώντας, η ΟΛΜΕ κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση ακύρωσης της επιστράτευσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της ΟΛΜΕ για προσωρινή αναστολή της απόφασης.
 
Σημειώνεται πως η κύρια προσφυγή της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Ηρ. Τσακόπουλο, και βοηθό τον Β. Γκέρτσο. Η ΟΛΜΕ κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής.

Συνάντηση ΟΛΜΕ με τους αρχηγούς κομμάτων

 
Συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων ξεκινά το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, μετά από πρωτοβουλία του, στο πλαίσιο διαλόγου και παρουσίασης των αιτημάτων του και των κινητοποιήσεων του κλάδου.
 
Ήδη έχουν οριστεί συναντήσεις την Τρίτη, 14/5 στις 18.30 με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα και την Τετάρτη, 15/5 στις 12 το μεσημέρι με τον Γραμματέα της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Το δ.σ. της ΟΛΜΕ έχει ζητήσει συναντήσεις με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ.