Τη θέση της ΝΔ ότι δεν συναινεί με την κυβερνητική πολιτική εξέφρασε στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Για «ωμό εκβιασμό» έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η συναίνεση δεν εκβιάζεται». Εμφανώς δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε πως «κάποιοι βάζουν την καρέκλα πάνω από την Ελλάδα». Παρά την αποτυχία της σημερινής συνάντησης, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «η προσπάθεια εθνικής συνεννόησης θα συνεχιστεί».

Ads

Για «πλήρες αδιέξοδο» έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου». Όπως σημείωσε: «Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, σε συνδυασμό με τα μέτρα καταπολέμησης της σπατάλης. Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση όπως άλλωστε δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου συζητά το φορολογικό μόνον αν πειστεί η τρόικα, και ότι ο ίδιος του απάντησε πως «πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα και μετά να πάμε να διαπραγματευθούμε με την τρόικα». Ακόμη, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο».

Ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για το διαφορετικό σχέδιο που έχει προτείνει, το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους, για να δουλέψει η οικονομία. «Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Ads

Μιλώντας στη Βουλή μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε πως: «Δεν συμφωνήσαμε σε κανένα ζήτημα» που τέθηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος «δεν είπε τίποτα καινούργιο». Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός ζήτησε συνευθύνη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την οποία το ΚΚΕ αρνήθηκε κατηγορηματικά να προσφέρει. Η ίδια διευκρίνισε πως ο κ. Παπανδρέου δεν έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας παράλληλα ότι «μπορεί να πάμε σε εκλογές σε περίπτωση αιφνιδιαστικών εξελίξεων». Ακόμη, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για υπαρκτή κρίση, που δεν τη δημιούργησε το μνημόνιο, αλλά πέτυχε να χαθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Τέλος, τόνισε ότι σήμερα επείγει η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, καλώντας τον λαό να μην παγιδευτεί σε συμβιβασμούς με την απειλή της χρεοκοπίας.

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας επίσης στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ανοικτή ομολογία αποτυχίας του μνημονίου και της κυβέρνησης», τονίζοντας παράλληλα πως «η συναίνεση δεν εκβιάζεται». «Η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να διαπραγματευθεί με τους δανειστές της χώρας υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας, επειδή δεν το θέλει», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας θέμα εκλογών. Ο πρωθυπουργός πρέπει «να καταλάβει επιτέλους ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ικανή να αξιοποιήσει την ομοψυχία του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν ζητάει συναίνεση από την κοινωνία ή την Αριστερά, αλλά από τα δεξιά του, προκειμένου να συνεχίσει την «άδικη, καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου». Παράλληλα, επισήμανε ότι τα σενάρια συμμετοχής τεχνοκρατών στην κυβέρνηση αλλοιώνουν τη λαϊκή εντολή.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη συνάντηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ., ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία. Η καρέκλα δυστυχώς κάποιων, πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα».

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δεν εκλήθη στη συνάντηση, σημείωσε πως: «Ούτε η συνταγή του μνημονίου που συνεχίζεται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε η στείρα καταγγελία και η αμφισβήτηση του ευρώ από κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς συνιστούν διέξοδο από τη κρίση». Επανέλαβε ακόμη την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για θετική αναδιάρθρωση του χρέους και χρηματοδότηση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος επενδυτικών δραστηριοτήτων, «το οποίο οφείλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση».

«Επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο τέως μεγάλων κομμάτων αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων, άβουλες και ανίκανες συνάμα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιστορίας», σχολίασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ομιλία της στην έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, αναφερόμενη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισήμαναν: «Το κύριο για τους πολίτες είναι να δοθεί διέξοδος. Η σημερινή όμως συνάντηση επιβεβαίωσε ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να δώσει τέτοια διέξοδο, ούτε με συναινέσεις ούτε και με ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση».

Διαβάστε επίσης: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ενώ βαθαίνει η πολιτική κρίση