Προβάδισμα Ντόρας Μπακογιάννη καταγράφει δημοσκόπηση της Focus και Αντώνη Σαμαρά, έρευνα της Marc. Ωστόσο, τα ευρήματα και των δύο παραπέμπουν σε εκλογή-θρίλερ στον πρώτο γύρο. Στο προσκήνιο και ο Μ. Λιάπης, ο οποίος δηλώνει ότι «εάν εκλεγεί η Ντόρα, ο Καρατζαφέρης θα κάνει πάρτι».

Ads

Η δημοσκόπηση της Focus, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Απογευματινής, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, δείχνει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έχει την στήριξη του 46,3% έναντι 45% του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Π. Ψωμιάδης λαμβάνει μόλις το 5,7%.

Στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου γύρου, η Ντόρα Μπακογιάννη, συγκεντρώνει το 49,9%, ενώ ο κ. Σαμαράς το 46,7%.

Διαφορετική είναι η κατάσταση σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για την Ημερησία, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει το 44,4% αυτών που δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, ενώ 41% προτιμά τη Ντόρα Μπακογιάννη για την θέση του προέδρου. Αυξημένο είναι και το ποσοστό του Π. Ψωμιάδη, ο οποίος ψηφίζεται από το 10,1%.

Ads

Σε περίπτωση επαναληπτικού γύρου, ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγεται από το 50,1% έναντι 45,4% της κ. Μπακογιάννη.

Σε αναζήτηση συμμάχων

Οι δύο υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για την εκλογική μάχη της 29ης Νοεμβρίου και οι υποστηρικτές τους περνάνε στην πρώτη γραμμή, ενώ ο Π. Ψωμιάδης αποκτά ρόλο ρυθμιστή του τελικού αποτελέσματος.

Η αναζήτηση από τους δύο υποψηφίους, στελεχών που θα μπορέσουν να δώσουν πλεονέκτημα σε αυτή τη κούρσα της διαδοχής. Σε αυτό το «παιχνίδι εντυπώσεων», η πλευρά Σαμαρά αναγνωρίζει την υπεροπλία που διαθέτει η κ. Μπακογιάννη στα λεγόμενα στελέχη «πρώτης γραμμής», ωστόσο δηλώνουν ότι «η διαδικασία έχει ξεφύγει πλέον από τις ομάδες και τους μηχανισμούς και έχει περάσει στα χέρια της βάσης».

Στο πλευρό της κ. Μπακογιάννη τάσσονται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της νεοκαραμανλικής περιόδου του κόμματος (Πρ. Παυλόπουλος, Ευαγ. Μεϊμαράκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος κ.ά.) και όσοι επιμένουν στη στρατηγική του λεγόμενου «μεσαίου» χώρου και των «φιλελεύθερων» πολιτικών.

Στην άλλη πλευρά της όχθης, ο κ. Σαμαράς έχει τη στήριξη των στελεχών της παλαιάς καραμανλικής φρουράς αλλά και των εκπροσώπων της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» (Παν. Παναγιωτόπουλος, Ι. Μανώλης, Κατερίνα Παπακώστα κ.ά.).

Ταυτόχρονα, επιδίωξη των υποψηφίων είναι η πολυσυλλεκτικότητα, η οποία επιτυγχάνεται, για τον κ. Σαμαρά με τον Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος προσπαθεί να συσπειρώσει τον κεντρώο χώρο, αλλά και με στελέχη που δεν ακολούθησαν τον Άρη Σπηλιωτόπουλο όπως ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος.

Η κ. Μπακογιάννη στρέφεται κυρίως προς τη λαϊκή Δεξιά με τους Βυρ. Πολύδωρα και Γερ. Γιακουμάτο να επιχειρούν την προώθηση της υποψηφίου στον «λαϊκό» χώρο.

Υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη είναι και ο πρώην υπουργός Γ. Σουφλιάς, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί σε δημόσια δήλωση στήριξης, κάτι που παραμένει άγνωστο αν τελικά θα πραγματοποιήσει. Το στίγμα Σουφλιά, ο οποίος είναι υπέρμαχος της στόχευσης του «μεσαίου» χώρου, μεταδίδουν πάντως στενοί πολιτικοί φίλοι του, όπως ο Σωτ. Χατζηγάκης, ο οποίος εκπροσωπεί και την ομάδα των παλαιών «αβερωφικών» στο στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη.

Τέλος, ο Μιχάλης Λιάπης στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές μίλησε στον Κόσμο του Επενδυτή, και εξαπέλυσε επίθεση στην Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία κατηγορεί ότι «συνέβαλε στην εκλογική ήττα για ιδιοτελείς σκοπούς», και υποστηρίζει ότι «με την Ντόρα αρχηγό ο ΛΑΟΣ θα υπερδιπλασιάσει τη δύναμή του».

Πηγή: Απογευματινή, Ημερησία, Νέα