Στα τέλη της εβδομάδας αναμένονται οι αποφάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Siemens. Το πόρισμα που θα ξεπερνά τις 1.000 σελίδες θα χωρίζεται σε κεφάλαια για τις διάφορες πτυχές της υπόθεσης, θα περιέχει προτάσεις για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, ενώ αναμένεται να υπάρχουν ονόματα.

Ads

Τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν στο πόρισμα να υπάρχουν ονόματα προσώπων που έβλαψαν το Δημόσιο, τόσο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη κοινό πόρισμα.

«Θα υπάρχουν ονόματα, γιατί ακριβώς τα ονόματα αυτά έχουν σχέση με πράξεις ή παραλήψεις οι οποίες εκδηλώθηκαν στην διαχείριση της πιο σοβαρής υπόθεσης που υπάρχει πράγματι σκάνδαλο, και μάλιστα σκάνδαλο πολιτικό και οικονομικό» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο επικεφαλής των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Κώστας Τζαβάρας. Όταν δε ρωτήθηκε αν θα υπάρχουν ονόματα και από τα δυο μεγάλα κόμματα τόνισε: «Και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και από παντού».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλώνουν αποφασισμένοι να «μπει τέλος στην ατιμωρησία», ακόμα και εάν αυτό αφορά σε πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι για το θέμα της ατιμωρησίας. Η ατιμωρησία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από αυτή την κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ads

Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλούν για διεργασίες στο παρασκήνιο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εν όψει του πορίσματος, με αβέβαιο όμως αποτέλεσμα.

«Ανάμεσα στα δύο κόμματα προφανώς έχει γίνει μια συμφωνία η οποία μας βρίσκει αντίθετους. Ευτυχώς, υπάρχουν αδέσμευτες φωνές και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες δεν ξέρουμε, όμως, αν τελικώς θα καμφθούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάνε να φορτώσουν τα πάντα σε όσους θεωρούν ‘καμένα χαρτιά’. Μετά, όπως έγινε και με το Βατοπέδι, θα έλθει η επίσημη παραγραφή, με δικαστική απόφαση και ‘ούτε γάτα ούτε ζημιά’» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.