Συνέχιση της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς τη συνοδεία περαιτέρω αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών συστήνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ads

Η έκθεση θα υποβληθεί από τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο στη Βουλή αύριο, Τρίτη. Σε αυτή θα υπογραμμίζεται ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, καθώς ακόμη βρίσκεται στο μέσον μίας μεγάλης προσπάθειας. Η έκθεση θα προτείνει, επίσης, συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η εξωστρέφεια της.

Η ΤτΕ εκτιμά, επίσης, ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί το 2010 κατά περίπου 4%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το μοντέλο ανάπτυξης που εφάρμοζε η χώρα ευθύνεται, εκτός των άλλων, για την σημερινή κρίση. Προτείνεται η εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη, το οποίο θα βαδίζει παράλληλα με την δημοσιονομική προσαρμογή. Το νέο πρότυπο ανάπτυξης θα πρέπει να στηρίζεται στις επενδύσεις και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύουν την παραγωγική βάση και θα συντελεστούν στην ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών προϊόντων και παραγωγικών συντελεστών.

Ads

Για το τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Η ΤτΕ εκτιμά ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετικό μήνυμα, καθώς αναδεικνύει τη σταδιακή αποκατάσταση των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία. Γενικότερα, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση όπως άλλωστε κατέδειξαν και τα stress test του Ιουλίου.