Ads

Απογοητευτικές επιδόσεις του υπουργείου Οικονομικών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ελεγκτικοί μηχανισμοί ευάλωτοι στις πολιτικές παρεμβάσεις, ελεγκτές χωρίς γραφεία, καθυστερήσεις στις προσλήψεις νέων ελεγκτών… Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται σε απόρρητη έκθεση της τρόικας για τις επιχειρησιακές επιδόσεις στη φορολογική διοίκηση, που συνέταξαν τεχνικά κλιμάκια μετά την τελευταία αξιολόγηση του 2012.

Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το δικτυακό τόπο της συνδικαλιστικής παράταξης των εφοριακών ΑΣΚΙ (πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ), οι μεταρρυθμίσεις προσχωρούν αποσπασματικά, νευραλγικοί τομείς του φορολογικού μηχανισμού παραμένουν υποστελεχομένοι, ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων στην ουσία δεν είναι αυτόνομος από την πολιτική ηγεσία, ενώ το ΣΔΟΕ, ένας βασικός μηχανισμός καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, δεν έχει αυτονομηθεί από την κυβέρνηση.
 
«Οι δεξιότητες των νέων ελεγκτών είναι ανεπαρκείς», τονίζεται στην έκθεση, «ενώ ορισμένοι ιδιαίτερα νευραλγικοί τομείς παραμένουν υποστελεχωμένοι… Ο διαφαινόμενος κίνδυνος είναι ότι η φορολογική διοίκηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πορεία βραδύτατων μεταρρυθμίσεων χωρίς να δίνεται τέλος ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις ούτε στη διαφθορά».
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης είναι υποστελεχωμένη, ενώ οι ελεγκτές που προσλήφθηκαν το Δεκέμβριο δεν έχουν ακόμα γραφεία ή φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να κάνουν ελέγχους! Επιπλέον, ένας στους δύο ελεγκτές είναι πάνω από 50 ετών και ένας στους τέσσερις άνω των 55, ενώ οι νεοεισερχόμενοι ελεγκτές αμείβονται με 700 ευρώ, αποτέλεσμα του ενιαίου μισθολογίου.

 
Στην έκθεση, με τον τίτλο «Επιδόσεις διαχείρισης εσόδων και θεσμικές μεταρρυθμίσεις», διαπιστώνονται και προτείνονται:

Ads
  • Προσλήψεις ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα. Προτείνονται εξωτερικές προσλήψεις 200 νέων ελεγκτών έως το τέλος Μαρτίου. Συνολικά την περίοδο 2013-2014 θα χρειαστούν επιπλέον 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές ετησίως.
  • Απόλυση όλων των επίορκων υπαλλήλων.  
  • Ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Αν δεν γίνει δεν θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και δεν θα δοθεί στις πολιτικές επεμβάσεις και στη διαφθορά.Το ΣΔΟΕ και η ΓΓΠΣ να ενταχθούν στη δομή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Ποινές και στο κράτος για μη απόδοση ΦΠΑ. Οι σωρευμένες υποθέσεις επιστροφής του ΦΠΑ στις 31 Δεκεμβρίου 2012 αφορούσαν ποσό ύψους 1,74 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Έμφαση στις μεγαλύτερες σε ύψος εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Διαγραφή μη εισπράξιμων χρεών.
  • Νέοι κανόνες παραπομπής στον Εισαγγελέα. Να ασκείται ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως αν ο φορολογούμενος καταβάλλει το φόρο που βεβαιώνεται.

«Η κυβέρνηση χρειάζεται να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αναστέλλουν τη θεσμική μεταρρύθμιση… Η Κυβέρνηση πρέπει τάχιστα να διευκρινίσει κατά πόσον διαθέτει ακόμη τη δυνατότητα αυτό να το πράξει στα υφιστάμενα οργανωτικά και νομοθετικά πλαίσια. Η εναλλακτική θα είναι η Κυβέρνηση να αλλάξει τροχιά, να εγκαταλείψει το μοντέλο που θέλει τη φορολογική διοίκηση ενταγμένη στις δημόσιες υπηρεσίες, και να ανακοινώσει ότι θα θεσπίσει μια ημι-αυτόνομη υπηρεσία δημοσίων εσόδων με συγκεκριμένη εξουσιοδοτική νομοθεσία και απολογιστική ευθύνη έναντι του Υπουργού Οικονομικών», τονίζουν οι 12 ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της Κομισιόν που συνέταξαν την έκθεση.

Διαβάστε επίσης: Ανίκανο το κράτος να πατάξει τη φοροδιαφυγή